Drygt 3.000 procent i uppgång behövs det innan Swedish Stirling är tillbaka på noteringskursen. Om man i stället räknar från toppen utökas nedgången från nästan 98 procent till 99,5 procent. Det låter inte så farligt, men från att behöva rusa 3.000 procent till break-even krävs nu en uppgång på 20.000 procent.
I och med att bolaget har inlett en frivillig likvidation känns det dock inte så troligt att aktien kommer nå en sådan höjd igen. Bolaget har endast på Avanza 12.700 aktieägare och man kan undra hur många som köpte in sig under 2020-2021 när miljöteknik var extremt hett och kursen stod som högst.
Swedish Stirling har aldrig kunnat presentera en vinst, eller en minska förlusten för den delen. Förlusten har bara fortsatt att öka till tiotals miljoner med i princip noll intäkter. Under 2022 ökade förlusten drastiskt och under perioden januari-september uppgick den till 245 miljoner kronor.
Jag tittade faktiskt för några år sen på Swedish Stirling om det var något av substans, men blev då bortskrämd av det faktum att det enda bolaget kunde presentera var förluster. Allt annat var förhoppningar om att deras produkt skulle sälja någon gång i framtiden. Jag hade inte heller någon större kunskap om produkten (omvandla restgaser till energi), även om det låter intressant vid en snabb anblick. Föga förvånande blev det inget köp för min del.
Bland ägarna till bolaget dyker SBB:s Ilija Batljan. Han har 290.000 aktier i bolaget med ett gav på 11,59 kronor. Med den nuvarande kursen på knappt 10 öre har hans position utvecklats sådär från 3,3 miljoner till 29.000 kronor. Det kan inte vara så kul nu när han själv är under finansiell press, även om 3 miljoner förmodligen inte är så mycket pengar för honom.