Tycker du 50 miljarder kronor är mycket? Det är vad SSAB ska investera fram till 2030.


Investeringarna kommer medföra kostnadsbesparingar på drygt 5 miljarder kronor och SSAB ser även potential för ytterligare 3,6 miljarder genom högre volymer. Utöver detta ska investeringarna även skifta vikten från fasta till rörliga kostnader, vilket ger en ökad flexibilitet. Det skulle göra att kostnaderna kan anpassas bättre efter konjunkturläget och därigenom stärka bolagets motståndskraft.


SSAB presenterade också en ny produkt, SSAB Zero med noll kg utsläpp av koldioxidekvivalenter. Det produceras genom återvunnet stål. Eftersom detta är en eftertraktad produkt i och med hållbarhetsarbetet, räknar SSAB med en premie på denna sorts produkter på 300 euro per ton. Nu är jag ingen expert på stålpriser, men det verkar ändå vara en ganska hög procentsats. Vd:n betonar däremot att för slutkunden blir inte procentsatsen alls hög. Under innevarande år är målet att 40.000 ton av stålet ska levereras och 2025 ska det stiga till 100.000 ton.


Utöver detta justerades de finansiella målen något. Målet för nettoskuldssättningsgraden ändrades från att inte överstiga 35 procent till att vara mellan minus 20 och plus 20 procent. Jag tolkar det som att SSAB kommer att fortsätta med nettokassa ett tag framöver, vilket jag tycker är positivt. Det går att argumentera om hur stor den ska vara, men ett konjunkturkänsligt bolag som SSAB borde inte ha en hög skuldsättning. Det är dålig riskhantering.


Utdelningspolicyn polerades också något när den snävades in från 30-50 procent till 40 procent. Här kan frågan ställas om SSAB ens borde dela ut pengar med tanke på den stora investeringsplanen, men eftersom nettokassan på 14,3 miljarder kronor nästan motsvarar en tredjedel av den totala investeringen finns det utrymme. Det är ändå några år kvar till 2030. Under 2022 var kassaflödet 13,5 miljarder och utdelningen ligger på 9 miljarder, så kassaflödet täcker utdelningen. Nu vill styrelsen också ha bemyndigande för att återköpa högst 10 procent av aktierna, vilket såklart drar ned kassaflödet.


Men det ändrar inte det faktum att SSAB i nuläget är en välkapitaliserad vinstmaskin.