Fastighetsservice- och installationsbolaget Bravida är ett relativt lågt värderat och stabilt bolag med stigande intäkter, vinster och utdelningar.
Bravida-aktien är noterad på Stockholmsbörsen sedan slutet av 2015 och har gett en totalavkastning på nästan 120 procent sedan dess, vilket slagit Stockholmsbörsen. I år har aktien däremot fallit omkring 30 procent, där mycket av nedgången kom från rapporten för det andra kvartalet. Nu står aktien på 74,3 kronor.
Jag hittade bolaget genom en riktigt bra analys av Dr. Dividend och fick då inspirationen för att själv titta närmare på bolaget. Förutom Bravida-analysen så rekommenderar jag verkligen bloggen i sin helhet, som är fylld av såväl intressanta analyser som tankar och rationalitet.
Verksamhet
Bravida är verksamma inom två områden: installation och service, som delar på ungefär hälften av omsättningen var.
Affärsområdet Service handlar om drift och underhåll samt mindre ombyggnationer i byggnader och anläggningar. De främsta kunderna här är fastighetsägare, industribolag och professionella hyresgäster. I affärsområdet Installation sker ny- och ombyggnationer av tekniska system i fastigheter, anläggningar och infrastruktur. Här är det viktigaste kunderna bygg- och återigen industribolag. Offentliga kunder beställer inom båda affärsområdena. Bolagets vd har sagt att de vill öka andelen serviceintäkter på grund av stabilare intjäning och högre marginaler.
Bravida är marknadsledande i Norden med en marknadsandel på 9 procent i en fragmenterad marknad och har en bred decentraliserad verksamhet. Fastigheter kommer alltid att behöva någon form av skötsel och för installationer är det lättast för fastighetsägare att outsourca det. För nybyggnationer där byggbolag anlitar Bravida för installation är det sannolikt också billigare för byggbolaget, eftersom de då kan specialisera sig på själva byggandet och inte installation. Även om nybyggnation av bostäder i Sverige nästan har dött så påverkar det inte Bravida väsentligt, eftersom endast 8 procent av omsättningen kommer därifrån. Många fastigheter behöver också renoveras för att uppnå allt strängare miljöcertifieringar, vilket är något av en megatrend för Bravida.
Förvärv är centralt för bolaget, men det är långt ifrån omotiverade förvärv som Storskogen. Bravida är noga med synergieffekter och offrar inte marginal för volym. Affärslogik är således grunden för förvärv och det resulterar i både kortsiktig tillväxt genom förvärv och långsiktig organisk tillväxt, vilket gör att bolagets intjäning blir hållbar i längden.
Finanser
Bravidas omsättning har ökat stadigt och marginalerna har varit stabila strax över 6 procent. De finansiella målen är en omsättningstillväxt på över 5 procent och en ebita-marginal på minst 7 procent. Ebita-marginalen skiljer sig väldigt lite från rörelsemarginalen. Sedan siktar Bravida på att dela ut hälften av nettovinsten, vilket de hållit sig omkring de senaste åren.
Ebita-marginalen har inte nått upp till 7 procent, men har stabilt legat på eller över 6 procent och var nära under 2021. Under det första halvåret har emellertid marginalen försvagats och låg på 5,3 procent. Det är inte särskilt förvånande att marginalen sjunkit i den höga kostnadsmiljö som nu råder och det är dessutom inte bolagsspecifikt.
I balansräkningen syns en nettoskuld på 2,5 miljarder kronor, drygt 1,5x rörelseresultatet eller 1,1x ebitda-resultatet. Det är ingen varningsflagga, särskilt vid beaktandet att utdelningen på 662 miljoner kronor betalades ut under det andra kvartalet. Vid slutet av det första kvartalet var nettoskulden 1,6 miljarder. Nettoskulden har ökat de senaste åren, men bolaget har samtidigt växt.
Något negativt med Bravida är att de har rörlig ränta på hela sin skuld, vilket gör att räntehöjningar slår igenom direkt. Men även om bolagets räntekostnader har stigit raskt så är det från en ganska låg nivå. Under det första halvåret var räntekostnaden 37 miljoner kronor, jämfört med rörelseresultatet på 407 miljoner. Snitträntan lär ha ökat från den senaste meddelade siffran i årsredovisningen för 2022 på 3,13 procent, men Bravida borde inte ha så mycket problem med att amortera på grund av de starka kassaflödena.
Ytterligare en negativ sak är att goodwillposten är stor, 10,7 miljarder kronor jämfört med balansomslutningen på 23,5 miljarder, och större än det egna kapitalet, men givet att bolaget är ganska skickliga med förvärv borde inte nedskrivningar vara ett så stort problem. Olikt Storskogen är jag inte särskilt oroad över detta.
Det är dock i kassaflödesanalysen som Bravida briljerar, eftersom bolaget genererar starka fria kassaflöden. De senaste fem årens fria kassaflöde motsvarar ungefär 50 procent av dagens börsvärde och kassaflödeskonversionen (fritt kassaflöde i relation till rörelseresultat) har legat stabilt runt 80 procent, förutom ett par år där den var över 100 procent.
Utdelningarna har växt över tid och utdelningsandelen har hållit sig stabilt vid ungefär 50 procent, vilket är det finansiella målet. Aktien handlas till en direktavkastning på 4,4 procent räknat på utdelningen för 2022. Om utdelningen höjs i ungefär samma takt som de senaste åren (till 3,5-3,75 kronor) blir den framåtblickande direktavkastningen i stället 4,7-5,0 procent.
Ledning och styrelse
Bravidas styrelseordförande är Fredrik Arp, som också är ordförande i både Nolato och Gränges. Han har haft klubban sedan 2018 och har även varit vd för Trelleborg och Volvo Cars. Han verkar därmed ha mycket erfarenhet från ledande poster och äger dessutom 20.000 aktier för 1,5 miljoner kronor. När jag läste på lite om honom hittade jag inga större plumpar i protokollet. Volvo Cars presterade inte jättebra, men det var också en tuff period med bland annat höga råmaterialpriser. För Trelleborg verkar utvecklingen ha varit god.
Vd är sedan 2015 Mattias Johansson, som klättrat sig upp internt, och han äger hela 740.326 aktier för 55 miljoner kronor. Han var tidigare chef över Norge-divisionen, vars siffror förbättrades ganska ordentligt under hans ledarskap. Jag lyssnade på intervjuer och fick ett gott intryck av honom, särskilt hur han fokuserar på organisk tillväxt och synergieffekter. Hans fokus på att marginal prioriteras över volym ger också en stabilitet, vilket syns i diagrammen ovan.
KONKURRENTER
På den svenska marknaden är börsnoterade Instalco en av konkurrenterna. Bolaget verkar vara lite mer aggressivt och har en noterbart högre nettoskuld på över 3 miljarder kronor (Bravida har 2,5 miljarder), trots att bolaget är mindre än Bravida. Dock lyckas Instalco ha högre marginaler än Bravida, även om de också sjunkit på sistone. De är även mer exponerade mot den svenska marknaden och har därmed inte Bravidas stabilitet på så sätt.
Bolagens avkastning på sysselsatt kapital visar dock att Bravida är bättre på att använda sitt kapital. Bravida avkastar drygt 16-18 procent på sitt sysselsatta kapital, jämfört med 11-12 procent för Instalco. Att Instalco belånat sig mer har således inte gett någon större skjuts för intjäningen.
VÄRDERING
Bravida värderas till strax över 11x rullande tolv månaders vinst och 9,8x ev/ebit, vilket är markant lägre än de senaste åren. Aktien värderades under 2019-2022 till omkring P/E 19-23 samt ev/ebit 15-18. Detta har dock varit exceptionella år och under åren innan den perioden var värderingen inte lika hög, men dagens värdering är ändå lägre än då.
Det finns inte riktigt någon enskild orsak till varför aktien värderas så lågt, där en stor del av värderingstappet kom när aktien rasade närmare 17 procent efter Q2-rapporten. Några anledningar är ett fortsatt minskat kassaflöde, flaggningen för minskad betalningsvilja/efterfrågan och marginalpressen på samtliga marknader. Vidare genomför Bravida effektiviseringsprogram som på kort sikt tynger lönsamheten.
I min diskonterade kassaflödesanalys räknar jag med en tillväxt på 10 procent i år och 4-6 procent tillväxt för de kommande åren, en rörelsemarginal på 5,0 procent i år som sedan successivt stiger till 6 procent och en kassaflödeskonversion på ungefär 75-80 procent finns det en helt okej uppsida på drygt 25-30 procent. Det är dessutom ganska konservativa antaganden med prognoser ungefär i linje eller något under med historiska utfall. Jag har räknat med en viktad kapitalkostnad på 9,6 procent.
Med en vinstvärdering genom P/E blir uppsidan större. Min prognosticerade vinst per aktie för 2027 är 7,46 kronor, jämfört med nuvarande rullande tolv månaders 6,48 kronor. Med samma P/E-värdering blir således aktiekursen cirka 84 kronor; en uppsida på nästan 15 procent. Bravida handlas dock på en låg värdering och om jag beräknar uppsidan med P/E 15x är potentialen i stället 51 procent. Huruvida just P/E 15x är vad den ska handlas till går inte att säga, men att P/E på 11x kvarstår även när konjunkturen vänder upp ter mig som osannolikt.
Om jag värderar aktien med ev/ebit så blir uppsidan ungefär som med P/E-värderingen, dvs omkring 50 procent. Då har jag räknat med en ev/ebit-multipel på 12x (jämfört med 9,8x nu) och att rörelseresultatet stiger till drygt 2 miljarder kronor (1,8 rullande tolv månader).
SLUTSATS
Bravida värderas lågt och det krävs inte särskilt mycket för att hitta en uppsida i aktien och därutöver pyntar dessutom bolaget även ut en ganska bra utdelning. Vidare har bolaget varit en stabil pjäs de senaste åren och styrelsen och ledningen verkar ha en bra strategi där marginaler och synergier ligger i fokus. Bolaget presterar väl med dessa strategier, vilket i kombination med multipelexpansion kan ge en fin avkastning på sikt.
Jag äger inte aktien just nu, men det kommer att ändras under veckan. Det finns en risk att det blir värre innan det blir sämre, men sett till min egen riskprofil ser jag aktien som attraktiv. Bolaget är lönsamt, genererar starka kassaflöden och har inte så hög belåning, vilket minskar effekten av beslutet om att ha rörlig ränta. Ett kvalitetsbolag, helt enkelt.