Det blev börsfall i dag vid 14.30. Anledningen? Inflation. USA publicerade sin KPI-siffra för juni vid den tiden och den överraskade på uppsidan.


Inflationstakten var 9,1 procent i USA i juni, vilket överträffade analytikernas estimat på 8,8 procent. Det är också en ökning från i maj, då priserna ökade med 8,6 procent. Även kärninflationen, där de volatila mat- och energipriserna exkluderas, var högre än väntat: 5,9 mot 5,7 procent.


Så varför reagerar börserna så illa på detta? Den främsta anledningen är att eftersom inflationen överraskade på uppsidan, kan den amerikanska centralbanken Fed välja att strama åt ännu mer än tidigare trott vid mötet under 26-27 juli. Jag gissar på att de hopp om att Fed skulle höja med 50 punkter är borta och att det nu är 75 punkter som gäller. De som tror på en höjning på en hel procentenhet lär också bli fler. Kort sagt så tror folk att Fed kommer att bli mer hökaktig vid julimötet efter KPI-siffran.


Vi får se hur USA-börserna stänger i dag, nu pekar terminerna ned. Kanske hittar börserna någon styrka i något, vad det skulle vara har jag ingen aning om. Nu är det alltid vanskligt att gissa om börsens utveckling, men jag tror att det blir en röd dag.