Bravidas rapport var välmottagen i kölvattnet av en högre tillväxt större än väntat och att kassaflödeskonversationen höll sig på en återhämtad nivå efter att ha varit en besvikelse under en längre period. Dock är Danmark och rörelsemarginalen alltjämt på nivåer som skulle behöva en förbättring.


Försäljningen steg 5 procent under det andra kvartalet, men rörelsemarginalen försvagades en dryg procentenhet till 4,5 procent och således sjönk rörelseresultatet. Den framåtblickande orderingången var ungefär i linje med fjolårets motsvarande kvartal, men hittills i år är den knappt 5 procent högre.

Under perioden tillträddes sju förvärv som sammantaget tillförde en försäljning lika stor som koncernens försäljningstillväxt i kvartalet, vilket sannolikt pressade marginalen något. Betydligt större marginalpress kommer däremot från södra Sverige och Danmark, de svagaste marknaderna just nu.


För södra Sverige ges inga enskilda siffror, men för Danmark var ebita-marginalen 0,1 procent. Förra kvartalet var den 1,0 procent, men det fjärde kvartalet är säsongsmässigt starkt på grund av projektavslut. Att marginalen däremot föll tillbaka hela vägen till 0,1 procent är ett tråkigt besked. För ett år sedan var den 4 procent. Danmark är det näst största affärsområdet sett till försäljning, så att få upp marginalen här får en stor effekt på koncernens marginal. Vidare sjönk orderingången i landet till 1,6 miljarder kronor från 2 miljarder kronor i det första kvartalet. Huruvida detta är negativt är jag inte helt säker på dock. Det kan också innebära att bolaget är mer selektiva i sin orderingång, vilket borde gynna marginalen. Detta sker dock på bekostnad av försäljningen, men om vinsten förbättras är det helt klart en bra strategi. Bravidas uppdrag är inte särskilt långa, innebärande att ett sådant arbete borde synas i marginalen relativt fort. Sannolikt är det därför vd:n skriver att han förväntar sig en återgång till mer normala marginaler i Danmark mot slutet av året.


Beträffande kassaflödeskonversionen var den stark i kvartalet. Det fria kassaflödet uppgick till 312 miljoner kronor (förvärvsbetalningar inräknade) jämfört med nettoresultatet på 240 miljoner kronor. Dock var kassaflödet överlag negativt under kvartalet på grund av bolagets utdelning till aktieägarna, men på rullande tolv månader är konversionen fortfarande över 100 procent (136 procent för att vara exakt).


En stark konversion var tidigare Bravidas styrka, men under ett par år eller så hade Bravida problem med att rörelsekapitalet byggdes upp genom förhöjda kundfordringsnivåer och de likvida medlen fastnade därmed. Nu har däremot problemet börjat släppa och i balansräkningen har kundfordringarna minskat från 6,2 miljarder kronor vid årsskiftet till 5,95 miljarder kronor, samtidigt som omsättningen vuxit ett par procent. Det är inga enorma förändringar, men när de kundfordringar sjunker och försäljning stiger ökar effektiviteten i rörelsekapitalfrigörelsen.


Ytterligare ett problem för Bravida var tidigare i år när det blev känt att en chef uppmuntrat till överfakturering och aktien pressades rejält som svar på de då ständiga negativa nyheterna. Nu har det däremot varit knäpptyst angående detta och i kvartalsrapporten skriver bolaget att de tillsammans med kunder har genomfört granskningar för ytterligare överfakturering. Ingenting hittades. Visserligen kommer informationen från bolagets sida, men jag tycker ändå att det går att lita på. Förhoppningsvis är detta kapitel avslutat nu, även om det gav ett fint köpläge som jag utnyttjade lite. Med facit i hand kunde jag varit lite mer tålmodig, särskilt med det första köpet när allt uppkom, men det är svårt att veta där och då.

Värderingen efter rapporten steg något på grund av att börsen mottog rapporten väl parallellt med att vinsten sjönk, men jag tycker alltjämt att den inte sticker ut. P/E-talet rullande tolv månader ligger strax över 16x och EV/ebit på 13x. Den senare är dock inte med inräknade tilläggsköpeskillingar, vilka utgör en betydande skuld för bolaget. Som tidigare nämnt är det fria kassaflödet större än vinsten och således är P/FCF-multipeln lägre än P/E-talet, knappt 12x respektive ovan nämnda 16x.


Räknat på den senaste utdelningen går lite drygt hälften av det fria kassaflödet till utdelning, en hälsosam nivå enligt mig. Räknat på vinst är det 3,5 kronor i utdelning per aktie mot 5,37 kronor i vinst det senaste året, även det en hälsosam nivå. Direktavkastningen är 4 procent.


Tillväxten är inte den högsta i Bravida, men med en vettig värdering, godkända tillväxtutsikter och bra kassaflödesgenerering gillar jag innehavet och låter det tuffa på i portföljen.