EQT la i måndags ett bud på OX2. Först blev jag förvånad, men ju mer jag tänkte på det så blev affären allt mer logisk. OX2, som bygger och säljer primärt vindkraftsparker, har sett värderingen pressas det senaste året till knappt P/E 13x innan budet, men mycket verkar bero på att börsen inte riktigt förstår affärsmodellen.
Det är riktigt svängiga resultat som OX2 presenterar, i alla fall på kvartalsbasis. Anledningen till det är huruvida projekt har sålts eller inte, som vd Paul Stormoen påpekade i rapporten för det första kvartalet:
”Vi redovisar ett negativt rörelseresultat för det första kvartalet vilket förklaras av att vi inte slutförde någon projektförsäljning under årets första månader. Vår affär medför variation på kvartalsbasis och vi har full förståelse för att det är svårt att bedöma OX2:s utveckling baserat på enskilda kvartal. För att göra en rättvis bedömning är det relevant att titta på längre perioder.”
Därför lyfter OX2 fram rullande tolv månader och där syns ofta tillväxt. I det första kvartalet 2024 syntes en nettoomsättning på 944 miljoner med ett rörelseresultat på -110 miljoner kronor. Det är rejäla tapp från 1,5 miljarder respektive 102 miljoner kronor året innan. Rullande tolv månader visade i stället en betydligt starkare rörelsemarginal på över 11 procent med intäkter och rörelseresultatet på 7,3 respektive 0,8 miljarder kronor. Jämfört med rullande tolv månader i den första kvartalsrapporten som börsnoterat bolag (Q2 2021) innebär det en intäktstillväxt på 27 procent och en rörelseresultatsökning på hela 127 procent. Lägg även till en fin nettokassa på nästan 3 miljarder kronor per sista mars.
Jag tog en snabb titt på OX2 i slutet av förra året och gillade det jag såg, men ville göra en djupare analys av bolaget innan jag köpte. Medan jag fortsatte att följa bolaget lite, så blev det ingen djupare analys och således inget köp. Givetvis ångrar jag det nu när aktien rusade 40 procent till strax under 59 kronor. Som tröst stod aktien runt 53 kronor vid publicering av inlägget, även om den hade betydligt djupare dippar än så innan budet på 60 kronor presenterades.
Enligt mig verkar OX2 vara ett fint bolag, dock med svängiga resultat. Med en lite längre sparhorisont tror jag emellertid att just det skulle vara ett mindre problem. När bolaget växer och har fler projekt igång i olika stadier torde också stabiliteten öka, vilket säkert skulle dra upp värderingen något. Detta har inte gått EQT förbi och allt pekar mot att OX2 försvinner från börsen i höst.
Vindkraft är samtidigt lite av en vattendelare, men oberoende vad man tycker byggs det många vindkraftverk och det behövs grön energi. OX2 är ett lönsamt bolag inom denna snabbväxande nisch, vilket ofta är en bra kombination för en aktie för byrålådan. Att OX2 återvänder till börsen om några år är inte helt osannolikt, kanske snarare tvärtom med tanke på att nya ägaren är ett riskkapitalbolag, men det lär knappast vara till en lägre värdering.
För den som intresserar sig för vindkraft kan jag rekommendera att kolla vidare på Eolus.
Något särskilt du gillar med bolaget? Aldrig tittat närmare på det.
Jag blev förvånad att börsen verkar så oförberedd på projektbolag med oregelbundna intäkter. Tror man på bolaget så är det ju inte raketforskning. Tyckte själv det var köpvärt < 50kr. Det stack iväg några gånger under sin allt för korta noterade tid, bara att tacka och ta emot.
Det är det andra vindkraftsbolaget jag satt på som blev uppköpt. Branchen kanske konsolideras? Eolus har jag tittat lite på men jag tycker inte att det verkade lika intressant alls. Sen finns Arise på börsen också.
Branschen kommer ju inte att försvinna, men lönsamhet för kraftproduktion är svårt. Se bara på Fortum. Men vi behöver ju el och vindkraft är det enda som går att projektera på ett rimligt sätt. Det hatas ju en hel på enskilda kraftslag men inte i analytiskt syfte utan mest som hundvissla för politisk uppmäksamhet.
Det verkar fungera i USA och då testar man i Sverige. Affärsvärldens granskningar är till exempel finansierade utanför den ordinarie verksamheten. Synd, för det finns intressanta saker att skriva här. De avsnitt av Solcellspodden som handlar om vindkraft brukar vara intressanta och går även in på varför projektering av dessa projekt tycks vara så svåra.
Tycker du lyfter flera intressanta poänger. Jag är ganska dålig på branschen, men jag skulle inte bli förvånad om det går mot en konsolidering. Just OX2 verkar inte vara i den kategorin (än i alla fall). Marginalerna i kraftproduktion är ganska tunna och således är sannolikt priset en betydande faktor i inköpen av vindkraftverk, vilket kanske kräver fram en konsolidering för att tillverkarna ska uppnå en vettig marginal. Ett mardrömsfall skulle kunna vara som den europeiska telekommarknaden med många aktörer och ett enormt underliggande investeringsbehov.
Om den politiska delen är det sedvanligt så himla polariserat. Antingen jättemycket vindkraft eller inget. Jag ser inte varför man inte kan ha en blandad energimix och utnyttja respektive energikällas fördelar.
Det är ju i bred bemärkelse en bransch fylld av naturliga monopol, så det kanske är förväntat att det blir lite impedansfel gentemot den fria marknaden i marknadsliberal mening. Jag kan rekommendera enskilda avsnitt från podden ovan, min uppfattning är att den är väldigt ingenjörsmässig och man får lära sig lite om utmaningarna med balansering av kraftsystem.
Kanske får ta och lyssna lite då och se om ekonomihjärnan hänger med ingenjörerna!
Apropå ovanstående hade Placera.nu en artikel om just Arise den 28/5. Inte så mycket matnyttig info men intressant som utgångspunkt för att ta reda på lite mer om man är intresserad av branschen. Bolaget verkar inte på något sätt vara i dåligt skick men det är ju lite svårt att veta hur man ska se på blandningen av förvaltare och projektör.
Ska läsa!