En svag krona och svag börs är en fantastisk kombination för utländska aktörer som vill handla bolag i Sverige.


Utlänningarna får fler kronor för sina dollar eller euro och aktiekurserna är redan ganska låga, vilket, tillsammans med ett lite lägre risksentiment som gör aktieägarna mindre giriga, gör det attraktivt att plocka upp svenska juveler. Frågan är hur man slår mynt på det.


Det finns flera olika faktorer som bygger upp budkandidater, som exempelvis en avsaknad av en storägare som kan blockera budet samt en svag kursutveckling. Om det inte är ett riskkapitalbolag som köper behövs det också någon sorts synergieffekt eller industriell logik.


Ett exempel på det senare var när Philip Morris köpte Swedish Match. Dollarn var stark och Swedish Matchs tobaksfria snus kompletterade Philip Morris verksamhet, då det amerikanska bolaget ville expandera inom just den kategorin.


Angående hur man slår mynt på utköp är helt enkelt att äga bolagen. Frågan blir därmed vilka bolag som ska köpas upp. Det är förvisso inte omöjligt att veta, utan det finns som ovan nämnt vissa faktorer som påverkar, men något som är omöjligt att veta är tidpunkten för förvärvet. Marknaden spekulerade exempelvis i ett utköp av Swedish Match i åratal.


Att därmed köpa en aktie på grund av potentialen till ett bud är inte optimalt. I Swedish Match-fallet ägde du trots allt ett utmärkt bolag, men i andra fall behöver det inte alls vara så. Ett riskkapitalbolag kanske vill köpa upp ett underpresterande bolag och åtgärda problemen utanför marknaden för att sen sälja bolaget vidare eller notera det. Om utköpet däremot aldrig kommer är man i stället fast med ett underpresterande bolag.


Har ni själva spekulerat i något utköp?