Nu kom det, Philip Morris lägger bud på Swedish Match. Jag nämnde i förra blogginlägget att Swedish Match skulle komma med rapport nästa dag och att det skulle bli intressant om de säger något om budet, men att hela budet skulle komma då trodde jag inte. Swedish Matchs styrelse rekommenderar dessutom budet.

Budet ligger på 106 kronor per aktie och är därmed högre än det som Wall Street Journal först skrev. De nämnde en premie på drygt 25 procent, medan det i själva verket blev runt 40 procent högre. Jag klagar inte på det. Sen om det blir något budkrig får vi se. Nu la ju Philip Morris ändå ett lite högre bud. Analytiker verkar inte tro på ett högre bud, men vissa tycker samtidigt att budet är lite för lågt.

Villkoren och datum offentliggjordes också. Budet är villkorat en acceptansgrad på 90 procent och acceptperioden sträcker sig från 23 juni till 30 september. Det kommer med andra ord ta ett tag att kunna acceptera och få pengarna.

Aktien ligger runt 103-104 kronor per aktie, så marknaden verkar inte ha någon tro på att ett konkurrerande bud kommer. Bolagets styrelseordförande har också gått ut och sagt att de är nöjda med budet och att de inte har pratat med någon annan. Viktigt är också att han ser att de två bolagen är en bra kombination verksamhetsmässigt.

Så hur kommer jag att göra med mina aktier? Sälja nu eller acceptera budet sen? Svaret är att jag inte har bestämt mig helt än. Bolaget har seglat upp till att bli min största position, så det är ändå relativt sett en del pengar. Som jag skrev i förra inlägget skulle jag inte bli jätteförvånad om det kom ett konkurrerande bud, men samtidigt skulle det vara bra med lite likvider för att kunna öka i andra innehav som inlett året svagt. Enligt marknaden och ordföranden verkar det däremot inte så troligt med ett konkurrerande bud.

Ett alternativ är att vänta lite och se om det kommer ett motbud och om det inte kommit så säljer jag. Däremot är det ju som ovan nämnt ett tag tills man kan acceptera budet. En preliminär plan är att jag håller i aktierna tills acceptperioden börjar och därefter kanske säljer.