Det har varit en händelserik vecka. Utöver mycket jobb och rapporter har jag även återhämtat mig från covid. Jag har inte riktigt hunnit sätta mig in i alla bolagsrapporter, men jag har försökt skaffa mig några generella tankar i alla fall.
Var ska man börja om inte med SBB… aktien rasade närmare 20 procent efter kvartalsrapporten. Det var flera överraskningar tyckte jag. Ett negativt förvaltningsresultat jämfört med förväntningarna om över en miljard, nedvärderade fastigheter på drygt 800 miljoner kronor samt att kassan sjönk från 9,7 miljarder till 5 miljarder jämfört med första kvartalet.
Ytterligare en lite konstig sak är att SBB fortfarande är på förvärvsstigen. För halvåret är de nettoköpare, men för det andra kvartalet var de däremot nettosäljare. För halvåret har de köpt fastigheter för 8,8 miljarder, men sålt för 6,3. För kvartalet har de köpt för 2,7 och sålt för 4. Detta är dock från kassaflödesanalysen, vilket innebär att det bara är transaktioner som avslutats. I vd-ordet skriver Ilija Batljan att SBB sålt för 9,5 miljarder under april-juli, men då har inte alla transaktioner avslutats än och därav syns de inte i kassaflödet.
Inte ens med alla de försäljningarna lyckades de uppvisa ett positivt kassaflöde, vilket är något jag skulle vilja se.
SBB var ju däremot inte ensamma om att rapportera under veckan. Peab, SHB, Avanza och Investor släppte också sina siffror.
Avanza och SHB föll också på sina rapporter. För Avanzas del var siffrorna helt enkelt sämre än väntat. Enligt vd är det den höga inflationen, stigande räntor och en björnmarknad som medfört utmaningar, som att kundtillväxten var betydligt lägre under kvartalet.
SHB överraskade både positivt och negativt. Räntenettot steg mer än väntat, medan resultatsiffrorna låg under vad analytikerna trott. Några positiva saker är däremot att verksamheten i Storbritannien verkar gå bättre och att fonddelen ökade sin marknadsandel något. Banken ska ju också sälja sin danska verksamhet till Jyske Bank, och den finska inom sinom tid, vilket ger ett extra tillskott kapitalmässigt. Om det blir utdelning eller återköp får vi se, oavsett är det bra.
Peab har det fortsatt lite kämpigt med marginalerna i och med de högre byggkostnaderna. Omsättningen steg och likaså vinsten, men rörelsemarginalen sjönk med 0,2 procentenheter till 5,2 procent. Inte någon kioskvältare direkt att marginalerna pressas lite, det är inget jag oroar mig för i alla fall.
Positivt var också att vd:n skrev att kostnadsökningstakten verkade sjunka mot slutet av det andra kvartalet. Vidare ökade orderingången, vilket ändå är ett styrketecken både för Peab och för ekonomin som helhet. I en tid av konjunkturoro borde stigande orderingång rimligtvis ses som ett positivt tecken, särskilt för så pass cykliska bolag som byggbolag.
Och sen har vi då Investors rapport. Det var inga större frågetecken eller överraskningar i den tyckte jag. En stor del av Investors portfölj är ju noterad så då är det relativt lätt för marknaden att följa Investors utveckling. Inom den onoterade delen så steg faktiskt omsättningen 26 procent bland de större dotterbolagen, varav den organiska tillväxten var 8 procent. Starkt. Mölnlyckes organiska tillväxt var 5 procent, vilket inte alls är illa.
Plejd kom ju faktiskt också med rapport, men i och med att jag redan skrivit om den ska jag inte upprepa allting. För den som vill läsa finns den här.