Att konsulter ofta är de första som ryker när kostnadsbesparingar genomförs är inget nytt och vi har sett några vinstvarningar den senaste tiden. Senast var Tietoevry. Eftersom sektorn redan är ganska nedtryckt kan det dock bli intressanta kursrörelser.
Tietoevry, som erbjuder såväl mjukvara som konsulter inom it, flaggade på tisdagsmorgonen för att bolagets konsultaffärsområden Tietoevry Create och Tietoevry Tech Services upplever svagare efterfrågan. Även om aktien stängde ned nästan 3 procent så var aktien faktiskt på plus i början av dagen, trots att bolaget själva valde att uppmärksamma att det går sämre än prognosticerat.
Tietoevry sänkte sin prognos över både den organiska tillväxten och den justerade ebita-marginalen. Inte särskilt förvånande med tanke på hur den övriga branschen presterar. Noterbart för just Tietoevrys fall är att prognosen för den justerade ebita-marginalen är en någorlunda bra bit över utfallet i det andra kvartalet (prognos 12,6-13 procent mot utfall i Q2 på 10,5 procent). I det första kvartalet var den 12,3 procent. Nu är jag inte inläst på Tietoevry, men den där marginalprognosen verkar lite optimistisk. Även när den nu är sänkt.
Men hela branschen är som skrivet under stress och miljonfrågan är som vanligt när det vänder, för då kan uppsidan bli fin. Konsultbolagen får dubbla smällar när kunderna inte vill ha lika mycket konsulttjänster, samtidigt som själva konsulterna som alla andra vill kompenseras för den förhöjda inflationen genom högre löner.
Att konsultbranschens problem löses när inflationstakten faller tillbaka tror jag dock inte på, utan jag tror mer att osäkerheten för kunderna måste minska. Svaren på frågor om hur höga räntorna blir och hur länge de stannar på höga nivåer är alltjämt oklara, även om räntetoppen sannolikt är nära på många håll. Därutöver är i Sveriges fall kronan rekordsvag och elpriserna svängiga.
Med största sannolikhet lär dock inte den här osäkerheten råda för evigt, utan konjunkturer går som bekant upp och ned. Även denna gång lär den studsa upp, vilket självklart kommer gynna konsultbolagen. Hur mycket konsultaktierna kommer att gå ned innan det sker och hur länge de stannar nedtrycka är väldigt mycket svårare att uttala sig om. Multiplar kan se billiga ut, men det krävs inte alltid så mycket innan billigt helt plötsligt blev dyrt när vinsterna sjönk med ett tvåsiffrigt procenttal.
Jag kan ibland tycka att konsultbolagen ser attraktiva ut, men jag är desto osäkrare på exakt vad det finns för moats/konkurrensfördelar. Vad skiljer sig mellan två konsultbolag inriktade på samma sak egentligen? Kanske handlar det om att personalen helt enkelt är bättre på den ena firman, men det är samtidigt en så kvalitativ aspekt att det är svårt för externa att avgöra det. Å andra sidan är det en sådan kapitallätt verksamhet med egentligen bara en viktig kostnadspost, personalkostnader, som dessutom går att anpassa något beroende på konjunktur. I nuläget känner jag dock att jag vet för lite om konsultbranschen för att göra något välgrundat investeringsbeslut.
Prevas har sänkts för branschkollegor svaga outlook trots att man själva betraktar marknaden som normal inom sitt segment. Ev/ebit ca 8 nu och 12 som peers mer rimligt och 50 % uppsida nu tror det rättar till sig efter kommande rapporter. Senaste rapporten egentligen bättre än förra året om man tar hänsyn till 3 milj till VD:s incitamentsprogram som nu är avslutat och dessutom en mindre arbetsdag.
Det ser ut som attraktiva värderingar med en fin uppsida! Hur skiljer Prevas sig från konkurrenterna dock? Låter som ett stort incitamentsprogram också om det påverkar jämförbarheten.
Mvh,
Bourse