Blir det dubbel-, trippel- eller kvadrupel-höjning av centralbankerna nästa vecka? Förutom vår lilla riksbank ska även amerikanska Fed, Storbritanniens BOE, japanska BOJ och Norges Bank komma med räntebesked. Den bank som sätter mest prägel på de globala börserna är helt klart Fed, så vad kan vi vänta oss därifrån?


Det är väntat att Fed höjer sin styrränta med 75 punkter till målintervallet 3-3,25 procent. Sannolikheten för detta är enligt marknadens prissättning runt 80 procent, enligt den ganska intressanta CME FedWatch Tool. Det går lätt att se marknadens skiftande förväntningar i den: När börserna går riktigt dåligt brukar marknaden prissätta en mer aggressiv höjning och vice versa, vilket syns i verktyget.


Det andra alternativet, 100 punkter, är sannolikheten därmed runt 20 procent för. Inte någon omöjlighet med andra ord, men samtidigt är det ingen extra viktig statistik innan mötet som kan rubba allting. Vissa hänför en höjning på en hel procentenhet efter det senaste KPI-utfallet som överraskade negativt.


De amerikanska börserna har däremot gått ned 4-6 procent under veckan och utvecklingen är densamma för Stockholmsbörsen. Med andra ord tror jag att marknaderna har prissatt en höjning på något mer än 75 punkter (20 procent tror ju på 100 punkter), vilket innebär att så länge som Jerome Powell inte är för aggressiv under presskonferensen efter lär börserna inte falla. Sen finns det inte så många skäl för Powell att vara optimistisk, så han lär inte vara särskilt duvaktig på konferensen, vilket annars skulle gett bränsle åt börserna.


På det svenska bordet väntas även här en höjning på 75 punkter med viss risk (eller chans?) för 100 punkter. Något som jag däremot kommer att kolla på är Riksbankens KPI-prognos, då de hittills har ganska gravt misslyckats med sådana. Kommer de att ta i från tårna nu eller kommer de fortsätta att underskatta inflationstakten?


För de resterande centralbankerna är jag mer osäker. Japan har sina egna problem och vill att befolkningen ska dricka mer, medan BOE och Norges Bank fortsätter att ha en tuff period med energipriser likt resten av Europa.