Jag skulle inte lägga mig själv i kategorin utdelningsinvesterare, men en fin utdelning tackar jag inte nej till. Nu när alla bolag presenterat sina utdelningar för helåret 2023 ser det ut som att den totala summan erhållna utdelningar kommer att stiga hela 36 procent jämfört med i fjol.


En stor del av ökningen kommer från Volvo och SSAB efter större köp i bägge under 2022. De här två bolagen står faktiskt för nästan 65 procent av utdelningsökning. Med en uppgång på 40 procent i år är jag lite fundersam på hur SSAB kommer att gå framöver, men jag tycker att de gör mycket rätt så jag är inte så sugen på att sälja allt. Något däremellan blir helt enkelt ett försök att tajma marknaden, vilket brukar gå åt skogen.


Jag har just nu en likvid på drygt 10 procent av portföljen och jag letar efter något att investera i efter uppköpet av Swedish Match. Som vanligt är jag inne på industribolag och jag kikar just nu på AQ Group. Ett köp av dem kommer inte bidra så mycket till utdelningen, direktavkastningen är strax under procenten, men de växer fort och värderingen ligger ändå på jorden.


En snabb tanke slog mig om att placera likviden i Xact Norden Högutdelande för att få utdelning samtidigt som jag letar, men jag vill vid närmare eftertanke inte utsätta mig för den risken att kapitalet sjunker när jag slutligen vill köpa. Det likvida medlen får helt enkelt fortsätta vara likvida.