Under den senaste osäkerheten med sjunkande börser har jag fyllt på befintliga innehav, men jag är också på jakt efter att addera en eller två nya aktier till portföljen.


I nuläget räknar jag på AQ Group och Hexpol och läser om deras verksamheter. Med hjälp av både DCF och ev/ebit försöker jag få fram en ungefärlig riktkurs som jag anser rimlig. Med ganska konservativa estimat ser AQ Group inte så billig ut, men Hexpol är en annan femma. Aktien handlas nu vid 111 kronor och jag får fram en uppsida på mellan 30-50 procent, vilket jag anser som en helt okej säkerhetsmarginal.


Det är bara en sak jag är säker på med mina beräkningar och det är att de är fel, men huvudfrågan är hur mycket fel jag har. Genom att vara konservativ i beräkningarna och ha en lämplig säkerhetsmarginal vill jag hävda att nedsidan begränsas om jag trots allt skulle vara för optimistisk.


De två aktierna har ett P/E runt 16, men Hexpol har en betydligt högre direktavkastning på strax över 3 procent mot AQ Groups 0,9-procentiga. Trots att Hexpols utdelning inte är särskilt stor kan det agera något som en broms för större kursfall. Medan Hexpol delar ut ungefär halva vinsten, är däremot AQ mer försiktiga och håller sig till en fjärdedel av nettoresultatet.


Jag har hållit koll på AQ ifall den faller ner och den har kommit ned lite sen toppen, men jag skulle vilja se den fortsätta sjunka innan jag går in. I år är aktien upp hela 18 procent. Hexpol är å andra sidan oförändrad sen årsskiftet, vilket gör den mer attraktiv enligt mig.


Har ni några aktier på era bevakningslistor?