Nu har det första halvåret 2022 avslutats och börser världen över har rasat med hjälp av stigande räntor, konjunkturoro, inflation och covid-19. Det finns säkert någon till anledning, det har blivit så många nu.

Min bästa aktie hittills i år är Swedish Match, vilket också är den enda bland mina aktier som stigit i år. Den är upp runt 45 procent efter att Philip Morris lagt ett bud med en premie på runt 40 procent. Det har inte kommit något konkurrerande bud som jag spekulerade lite om. För övrigt kommer jag inte att tacka ja till budet, utan i stället ha kvar aktierna som en sorts likvid. Att få budvederlaget först i oktober är lite för långt bort för mig med dagens låga börs.

På förlorarsidan finns SBB, vilket nog inte är någon chock. Aktien har rasat över 70 procent i år på blankarattacker, räntehöjningar och allmän osäkerhet. Jag har ökat mitt innehav något under fallet, men aktien har fortsatt att falla handlöst. Sedan mitt senaste köp har aktien rasat typ 30 procent, även om aktien lyfter runt 9-10 procent nu på fredagen efter att SBB svarat på blankarkritiken med kassaflödesanalysberäkningar. Jag ser det dock inte som en ihållig uppgång, utan tänker avvakta lite innan jag trycker på köpknappen igen.

Mellan dessa två aktier är då resten av portföljen. Avanza, Peab och Cibus har alla tappat 40-50 procent, medan SSAB och Handelsbanken gått bättre än index med nedgångar på runt 10 procent. Sammantaget är hela min portfölj ned 27 procent, vilket är ungefär så mycket som hela Stockholmsbörsen sjunkit.

Min portfölj följer index.


På ett års sikt är jag ned 13 procent, vilket inte är superfarligt. På tre år är jag upp 50 procent, så det är väl nyttigt med en rekyl efter en sådan uppgång.