Lite efter alla andra kommer nu mina tankar om Handelsbankens senaste rapport, som fick aktien att stiga runt 5 procent. Det främsta bränslet till uppgången var den utdelning som var noterbart högre än väntat.
Bolaget ska dela ut totalt 13 kronor per aktie, varav 6,5 kronor är en extrautdelning. Väntat här var en utdelning på dryga 9 kronor. Den föreslagna utdelningen motsvarar en direktavkastning på attraktiva 11 procent.
Vidare justerade banken sin buffert för kapitalkraven. Utöver den befintliga ambitionen att ligga 1-3 procentenheter över kravnivån så ska Handelsbanken under 2024 utöka det med ytterligare 1 procentenhet på grund av all osäkerhet i världen. Kärnprimärkapitalrelationen vid utgången av året var 18,8 procent justerat för den föreslagna utdelningen, jämfört med dem bedömda kravet på 14,8 procent.
Eftersom banken redan ligger 4 procentenheter ovanför kapitalkravet, kan i princip hela innevarande års vinst delas ut. Under 2023 gjordes en vinst per aktie på 14,7 kronor, varav 13 kronor delas ut. Som det ser ut nu kan därmed situationen se väldigt lik ut om något år sett till utdelningsandelen.
Beträffande kvartalssiffrorna steg de totala intäkterna till 15,9 miljarder kronor från 14,1 miljarder med ett nettoresultat på 7,2 miljarder kronor. Året innan var resultatet 6,0 miljarder. Utspätt per aktie motsvarar det 3,66 respektive 2,99 kronor. Sekventiellt sjönk dock både intäkterna och resultatet, men det är från väldigt höga nivåer. Sedvanligt var även kreditförlusterna i princip obefintliga och analytikerna får konstant fel här, vilket är lika kul varje gång.
Den nya vd:n Michael Green har också börjat hyvla kostnader. Hittills ser det bra ut, men huruvida det bara är signalpolitik får vi se. Jag hoppas det fortsätter. Det har dock inte skett helt friktionsfritt och då tänker jag givetvis på kommunikationschefen, där det är oklart om personen fått sparken eller inte. Ett onödigt debacle. Förhoppningsvis är kostnadsarbetet smidigare på såväl andra ställen i verksamheten som i framtiden.
Det är många som förespråkar aktieåterköp och inget sånt kom i samband med rapporten. Nu har aktien också stigit och handlas runt 120 kronor, vilket är högre än det egna kapitalet (103,6 kronor per aktie). P/B är således 1,15 och personligen köper jag inte fler aktier här. När banken handlas under eller vid P/B 1 är jag desto mer intresserad. Jag skrev i min analys av banken att banken borde kunna värderas till just P/B 1,15. Aktien stod då i cirka 91 kronor och handlades strax under bokvärdet.
Även om aktien har uppvärderats, så är det fortfarande lite under sektorkollegorna. Om banken mot förmodan skulle dra igång ett återköpsprogram, vill jag se att det är långsiktigt. Inte bara över ett eller ett par år. Egentligen har banker en perfekt verksamhet för återköp, eftersom den är så stabil. Jag önskar att Handelsbanken drog igång ett återköpsprogram, men jag har väldigt låga förväntningar för det. Stabila verksamheter med låg tillväxt i kombination med återköp kan ge otroliga resultat på sikt.
Styrelsen föreslår årsstämman att bemyndiga styrelsen att förlänga det befintliga mandatet för att återköpa aktier, men styrelsen har haft ett sådant mandat länge utan att något faktiskt dragits igång. Tyvärr.
Hej, det är därför SEB är favoriten bland bankerna i Sverige, återköpen. (Fast jag äger ju även Handelsbanken o Swedbank.)
Hej,
Jo jag förstår att många gillar SEB. Syns dessvärre även i värderingen. Kan hända att jag plockar upp aktien om den skulle bli lite billigare.