Sedan årsskiftet har Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway gjort ett flertal affärer. De köpte upp hela försäkringsbolaget Alleghany samt köpt större poster i oljebolaget Occidental Petroleum och HP, som gör datorer, skrivare osv. På dessa tre förvärv har bolaget spenderat nästan 23 miljarder dollar, vilket i sig inte är någon jättesiffra i relation till kassan på över 145 miljarder dollar vid utgången av 2021 eller börsvärdet på nästan 770 miljarder dollar. Det visar däremot på en förändring jämfört med hur han agerat under de senaste åren.

Alleghanys vd och Warren Buffett verkar ha varit vänner under en längre tid och dessutom sa Buffett att han bevakat bolaget i över 60 år. Som ni säkert känner till har Buffett lite av en förkärlek för försäkringsbolag och Berkshires portfölj har flera sådana. I detta fall verkar han ha en tro för Alleghanys vd och litar på att han ska göra ett bra jobb fast nu inom Berkshire-koncernen.

Även för Occidental Petroleum har han uttryckt ett förtroende för vd:n/ledningen. Det här köpet kanske är för de fina kassaflöden oljebolagen har i och med dagens höga oljepriser. Bolaget har sedan tidigare en post i Chevron, så man kan ju undra lite varför han lägger till Occidental istället för att öka i Chevron.

HP-köpet är lite otydligare. För er som inte lyssnade på Berkshires årsstämma (rolig och intressant, men ganska lång) sa Charlie Munger att de hade hittat bättre saker att köpa än statspapper, så det kanske mest handlar om att de vill sätta pengar i arbete nu när flera aktiers värderingar ändå har sjunkit? HP har dubblats i värde på tre års sikt och har handlats svängigt sedan årsskiftet, mellan drygt -10 och +6 procent. HP:s P/E-tal är runt 6-7 också, så det är ur den aspekten inte en hög värdering. Det ska bli intressant att se vad Buffett gör med sin position framöver.

Vad betyder det för oss andra att Buffett trycker på köpknappen då? Man kan ju se det symboliskt som att Buffett ser ljust på framtiden eller att han tycker att det finns mer vettiga värderingar nu osv. Avslutar texten med ett fint citat från mannen själv: