När Peab meddelade om sin order på 848 miljoner kronor på tisdagen och aktien stängde 3 procent högre blev jag nyfiken över hur orderingången sett ut överlag i kvartalet.
Lyckligtvis sammanställer Peabs själva antalet order över 100 miljoner kronor på deras hemsida. Givetvis förekommer det många order under 100 miljoner kronor. I det andra kvartalet 2023 uppgick till exempel antalet order överstigande 100 miljoner kronor nästan 5 miljarder kronor gentemot kvartalets totala orderingång på 12,5 miljarder kronor.
Under det andra kvartalet 2024, som tog slut den sista juni, har det hittills kommit in order för 5,3 miljarder kronor. Jag skriver hittills eftersom det kan trilla in någon ytterligare. Exempelvis kom ordern beskriven i ingressen den 11 juni, men bokförs i det andra kvartalet ändå.
Oavsett är det aggregerade värdet av order över 100 miljoner kronor större i det nyss gångna kvartalet jämfört med i fjol, men mycket beror på en enorm norsk order. Peab ska utveckla en norsk flygplats för hela 3,3 miljarder norska kronor (marginellt lägre summa omräknat i svenska kronor). Utan den skulle det aggregerade värdet ha rasat med mer än hälften.
Noterbart är också att antalet order över 100 miljoner kronor är halverat, från 16 stycken i Q2 2023 till 8 stycken i Q2 2024. Å andra sidan var det första kvartalet otroligt starkt sett till orderingången, så även om det andra kvartalet skulle komma in lite svagare finns det en kudde i ett starkt första kvartal. Att antalet order halverats ser jag ändå som ett negativt tecken, trots att det sammanslagna värdet överstiger fjolåret. Jag skulle hellre ha sett en större bredd på orderna, snarare än att en enda stor räddar allt. Det förstnämnda skulle indikera en mer välmående marknad.
Fortsättningsvis är det ovisst hur marginalerna ser ut i synnerhet på det enorma projektet. Vid en jämförelse med till exempel Bravida och deras uttalade marginalfokus som medför en betydligt större stabilitet i marginalerna, är Peabs marginaler väldigt svängiga. Givetvis är det skilda branscher med vitt skilda förhållanden, men det är inte omöjligt att Peab tar projekt med sämre lönsamhet bara för att sysselsätta de anställda. Det är ändå det bättre av de sämre alternativen, som att varsla på grund av arbetsbrist och sen inte kunna hantera en konjunkturåterhämtning, men det blir lite av ett/några mellanår för bolaget.
Sammanfattningsvis har orderingången för order över 100 miljoner kronor växt i årets andra kvartal jämfört med fjolårets, medan antalet har halverats. Dessa representerar dock inte hela orderingången, utan det är alltjämt ovisst hur den totala blir. Det får vi se i kvartalsrapporten den 16 juli. Samtidigt tycker jag att raset i antalet order inte är ett särskilt bra tecken, men det kan vara ett resultat av ett väldigt starkt första kvartal, där orderingången var rekordhög. Peabs situation skapar också en intressant marginalfråga, ifall Peab sänkt sitt lönsamhetskrav för att kunna sysselsätta personal och upprätthålla något form av kassaflöde. Med bolagets metod av successiv vinstavräkning är det något som inte syns direkt. Förutom orderingången blir således även marginaler en viktig punkt i rapporten.
Kan också vara att organisationen har fullt upp med det man har, dvs har begränsade möjligheter att ta större ordrar just nu men att man lägger in en stöt lite längre fram. Hela organisationen ska hänga med, bara en tanke.
//Stefan
Inte helt omöjligt, men känns lite osannolikt i dagens ränte- och byggprismiljö tycker jag. Skulle inte klagat om så var fallet dock!