Avanzas rapport kommer på fredag och enligt mig verkar det som att optimismen och aktiviteten återvänt något i år, efter att 2023 var lite på den dystra sidan. Det är dock inte handelsrelaterade intäkter som är det största intäktsbenet längre.
Hittills i år har nettoinflödet ökat med 22 miljarder kronor och det totala sparkapitalet på Avanza uppgick per den sista mars till nästan 860 miljarder kronor. Antalet kunder i år har ökat med 49.800 stycken till 1,95 miljoner stycken. I årstakt (mars-mars) ökade nettoinflödet 14 procent och antalet kunder 7 procent.
På Avanzas ir-sida finns det en fin uppställning av konsensusprognoser och där står det att de totala intäkterna väntas bli 950 miljoner kronor i det första kvartalet. Jämfört med samma kvartal i fjol skulle det innebära en tillväxt på 9,4 procent. Jämfört med det fjärde kvartalet i stället skulle tillväxten bli knappt 8 procent. Längre ned i resultaträkningen indikerar konsensus en tillväxt på 9,2 procent i årstakt för rörelseresultatet och några tiondels procentenheter under det sett sekventiellt. På den sista raden väntas tillväxten vara marginellt lägre än rörelseresultatstillväxten. Överlag visar detta den fina skalbarhet hos Avanza när en stor del av intäktsökningen går rakt ned i vinsten.
Aktien är ned drygt ett par procent sedan årsskiftet, men var nästan upp tvåsiffrigt innan eskaleringsoron för Mellanösternkonflikten satte större prägel på börshumöret. Med Avanzas roll som nätmäklare gynnas bolaget av mer aktiva kunder, särskilt sådana som handlar mycket i utländska papper. Om konflikten i Mellanöstern skulle eskalera rejält och börsoptimismen sjunker signifikant skulle det påverka Avanza negativt, men just ett sådant scenario ser jag inte som särskilt sannolikt i nuläget.
Courtage- och valutaväxlingsintäkter är samtidigt inte Avanzas enda intäktsben. Bankens räntenetto klev verkligen upp under ränteuppgången och blev med marginal den största intäktskällan. Mellan 2022 och 2023 dubblades räntenettot och det stod under 2023 för inte långt ifrån hälften av intäkterna. Under det första kvartalet väntas räntenettot alltjämt dra det tyngsta lasset och stå för drygt 44 procent av de totala intäkterna. Några procent väntas räntenettot sjunka jämfört med kvartalet innan. Bolåneräntor verkar överlag ha kommit ned marginellt, men vad jag har sett är rörelsen som skrivet väldigt liten. I den perfekta världen skulle räntenettot börja avta (eller ännu hellre stanna kvar) parallellt med stigande handelsrelaterade intäkter, så att det inte blir någon mellanperiod med lägre intäkter.
På konkurrenssidan händer det både mycket och litet. Än så länge har inga stora nyheter kommit vad jag har sett, till exempel en bred lansering av Carnegies Montrose, men det pågår säkerligen stora projekt inom Montrose som vi inte vet om än. Avanza är däremot en storspelare på marknaden, så resurser finns att konkurrera med.
Lite avslutande om värderingen. Baserat på 2023 års resultat handlas Avanza till ett P/E om nästan 18x, vilket sjunker till 17,5x om konsensussiffrorna för nästa år används i stället. P/B-talet är emellertid vanligare att använda vid bankvärdering och för 2023 års siffror blir den multipeln 6,1x. Med en lite grov beräkning av det egna kapitalet med hjälp av konsensussiffrorna sjunker multipeln marginellt till 5,7x på 2024 års siffror. De traditionella storbankerna brukar värderas till mellan 1-1,5x, så här har Avanza vid en snabb anblick en otrolig premie. Å andra sidan har Avanza i runda slängar en dubbelt så hög avkastning på det egna kapitalet kombinerat med bättre tillväxtutsikter, vilket jag tycker motiverar en premievärdering.
Mitt case i Avanza är lite av ett långsiktigt varumärkescase. När folk för första gången börjar med aktier tenderar de i min uppfattning att välja Avanza, särskilt den yngre generationen. Trots alla klagomål på främst X har ändå Avanza en bra produkt med ett snyggt användargränssnitt som gör att de nyblivna kunderna stannar kvar hos banken. Det är en väldigt stor konkurrensfördel och sådant gillar vi.