Nätmäklaren Avanza rapporterar på fredag och det jag främst kommer att titta på är hur räntenettot och de handlarrelaterade intäkterna, främst courtageintäkterna, utvecklar sig. Vi får även ett utdelningsförslag och i mina kalkyler lär utdelningen höjas rejält.
Avanzas räntenetto tog rejäl fart i och med ränteuppgången, vilket visade sig vara en utmärkt hedge mot de fallande courtageintäkterna. För niomånadersperioden 2023 jämfört med samma period 2022 steg räntenettot 172 procent, medan courtagenettot föll 26 procent. I år har räntenettot faktiskt varit Avanzas största intäktspost med en bred marginal. Därutöver sjönk även valutanettot i linje med courtagenettot, främst på grund av minskad handel och en svag krona.
Nu har däremot börsen stigit rejält och kronan stärks, vilket gör aktier i andra valutor billigare (eller mindre dyra…). Räntenettot kommer inte att ha samma volatilitet som handlarrelaterade intäkter, men jag har svårt att se att den intäktsposten kommer växa fort framöver. Mellan Q2 och Q3 steg den 4 procent och jag tror på något i samma härad för Q4:an.
Beträffande utdelningen pyntade Avanza ut 7,5 kronor per aktie under fjolåret. Bolagets policy är att dela ut 70 procent av nettovinsten och rullande tolv månader är Avanzas vinst per aktie 12,6 kronor. Baserat på utdelningspolicyn skulle det således bli en utdelning på 8,82 kronor, men Avanzas resultat per aktie steg med 8 procent bara mellan Q3 och Q2 och 17 procent i årstakt.
Om vi antar att Avanzas resultat per aktie stiger med 5 procent (dvs något lägre än Q2-Q3), blir resultatet per aktie 12,76 och 70 procent av det är 8,93 kronor. Det finns däremot saker jag inte beaktat här, exempelvis antal handelsdagar. Q3 hade sju handelsdagar fler än Q2, vilket påverkar jämförelsen. Under årets sista kvartal är det även många röda dagar och personer lägger kanske hellre pengar på presenter än aktier/fonder. I och med att jag hade Q4 2022 som bas i uträkningen borde däremot inte den här effekten påverka särskilt mycket, eftersom fjolårets effekter är inräknade då.
Sammanfattningsvis för utdelningen tror jag att vinsten per aktie för helåret landar mellan 12,5-12,8 kronor (tillväxt i Q4 på mellan -5 och +5 procent ungefär), vilket ger en utdelning på drygt 8,8-9,0 kronor och en direktavkastning på 4 procent räknat på fredagens stängningskurs. Inte superhögt, men absolut ingen fy skam. Jämfört med fjolårets 7,5 kronor är det en tillväxt på 17-20 procent.
Jag vill även kort gå igenom värderingen. Räknat på rullande tolv månader är P/E-talet nästan 18x, vilket är dyrt för en bank. P/B-talet är 6,5x. Bolaget värderas alltså rejält högre än storbankerna, som ligger mellan kanske 1-1,5x i P/B. Är det rimligt? Jag tänker delvis svara på en den frågan.
Avanza är mindre och har historiskt växt snabbare än storbankerna, samtidigt som Avanza dominerar sin nisch (börssparande) jämte konkurrenten Nordnet. Vidare avser Avanza att bredda sitt erbjudande till lönekonton och dylikt för att bli mer av en husbank. Det ökar intäktspotentialen, men hur vinstmarginalerna utvecklas är en annan femma. Å ena sidan konkurrerar Avanza med stora och välkända banker med skalfördelar, samtidigt som Avanza sannolikt kan integrera lönekonton väl med det övriga produkterbjudandet. Ovisst och svårräknat. Oavsett har Avanza en stark position, fin historisk tillväxt och starka framtidsutsikter. Jag sätter en punkt för den utsvävningen här.
Summerat kommer jag att hålla utkik på intäkterna i den kommande rapporten för att se hur intäktsfördelningen ändras. Vinsten tror jag stiger, något som innebär en högre utdelning (runt 4 procent i direktavkastning). Värderingen är dock ganska hög och en risk är att den senaste tidens rally tog ut för mycket av återhämtningen av Avanzas handlarrelaterade intäkter. Jag har inte handlat i aktien på länge, men efter kursuppgången ser jag inte aktien som särskilt attraktiv just nu.