Det högutdelande fastighetsbolaget Cibus rapporterar på tisdag och givetvis är det utdelningskapaciteten som kommer att nagelfaras. Givet sektorns natur av hög belåning är räntekostnaderna centralt för att avgöra en sådan kapacitet i dagens affärsmiljö.
Cibus förvaltningsresultat för helåret 2023 var 51,9 miljoner euro, vilket motsvarar 0,91 euro per aktie. Utdelningen är samtidigt 0,90 euro per aktie. Inräknat hela kostnaden för hybridobligationen, skatt och eventuella realiserade negativa värdeförändringar har Cibus således en utdelningsandel på över 100 procent. Det är inte heller särskilt vackrare på kassaflödessidan.
Såväl frågan som förhoppningen är att utdelningsandelen ska sjunka till en något säkrare nivå, men att det sker genom ett stärkt förvaltningsresultat snarare än en lägre utdelning. Lägre räntor är den största drivmotorn för en sådan händelse. På senare tid har hoppet om räntesänkningar innan och/eller under sommaren brustit och överlag är finansmarknaderna mer pessimistiska än för bara några månader sen.
Att förutspå räntekostnader är svårt. Tidigare i mars skrev jag om att Cibus rullat över skuld genom att emittera nya obligationer och köpa tillbaka gamla. Obligationsräntorna är däremot alltjämt höga och överstiger till och med direktavkastningen i Cibus bestånd. Dessutom togs mer skuld upp än vad som återköptes, så även om de nya räntorna faktiskt var lägre än de gamla resulterar det i ökade räntekostnader. Att Cibus skulle hitta en värdeskapande aktivitet som överstiger kapitalkostnaden i fråga (dvs obligationsräntorna) på 7-8 procent ser jag som svårt, särskilt i en stor skala med miljontals euro. Givetvis kan Cibus återköpa fler gamla obligationer med högre räntor, men jag har inte sett något nytt obligationsåterköpsprogram sedan det senaste.
Det ska tilläggas att Cibus belåning främst härstammar från banklån, där bolaget dessutom får en bättre ränta. Cibus snittränta var vid årsskiftet 4,5 procent, jämfört med den genomsnittliga direktavkastningen i beståndet på 6,4 procent. Om det inte vore för den väldigt höga utdelningsandelen skulle det inte vara särskilt svettigt.
Mellan det tredje och fjärde kvartalet 2023 steg faktiskt räntekostnaderna, trots en nedgång i statspappers- och marknadsräntorna. Det var när jag såg det som jag insåg att försök att förutspå räntekostnaderna sannolikt är lönlöst. Hittills i år har svenska statsobligationsräntor stigit, så ska det tolkas som att Cibus räntekostnader sjunker…? Det beror på mycket, främst när lånen refinansieras alternativt räntan omförhandlas. Nästan hälften av den räntebärande skulden ska antingen refinansieras eller se räntebindningen löpa ut under de kommande 1-2 åren, vilket nog blir det viktigaste arbetet Cibus gör under den perioden och något som antingen kan driva eller sänka aktien
Sen finns det givetvis osäkerheten med alla räntesäkringar, räntetak och så vidare, som jag gått in på flera gånger.
Aktien handlas i nuläget till en direktavkastning om 7,3 procent samt värderas till ett P/E (förvaltningsresultat efter skatt) om 13,3x vid nuvarande EUR/SEK-kurs. Om lägre räntekostnader och högre hyresintäkter leder till en 10-procentig ökning i förvaltningsresultatet, och förhoppningen om att lägre räntor leder till en något högre värdering realiseras, kan det bli en fin historia med Cibus. Om förvaltningsresultatet per aktie stiger 10 procent till knappt 1 euro parallellt med en multipelexpansion från 13,3x till 15x blir uppsidan 24 procent exklusive utdelning. Beroende på antal år blir därmed totalavkastningspotentialen cirka 31-46 procent på 1-3 år, givet dessa väldigt osäkra och positiva förutsättningar.
Aktien har dock bara i år handlats till multiplar lägre än nuvarande nivå, som lägst strax under 11x. Om räntekostnaderna i stället skulle stiga så att förvaltningsresultatet sjunker 10 procent på grund av ogynnsamma förhållande vid refinansieringen, parallellt med en lägre multipel på 11x, blir nedsidan 25 procent. Med tanke på att utdelningen verkligen är i farozonen då lär kursen sjunka än mer för att kompensera för det. Det finns alltså en betydande nedsida också.
Även om sänkta räntor prisas in allt senare just nu, tror jag emellertid att de kommer någon gång. Om det är inom ett, två eller tre år är mindre viktigt för mig, särskilt om Cibus klarar av att hålla nuvarande utdelningsnivå. Sett till det senaste året klarar Cibus precis av utdelningen sett till vinsten, så om läget inte förvärras tror jag att utdelningen håller. Det första kvartalet ger oss en första antydan om läget.
jag tror att utdelningen håller och har köpt på mig lite successivt
Har också svårt att se att bolaget återigen skulle behöva sänka utdelningen. Läget skulle behöva bli än värre då och det verkar mer som att det antingen stannar oförändrat eller förbättras långsamt.
Runt hundralappen i höstas ser allt mer aptitligt ut i efterhand, då fanns lite utrymme för snedsteg åtminstone. Nu måste allt klaffa på sikt för att detta ska vara en bra investering.
Personligen vågar jag inte riktigt, men det är lite för att jag redan förbrukat min chansningskvot. Har man resten av portföljen i säkra placeringar så kan det säkert vara värt att kliva på. Sannolikt behöver man inte ha bråttom dock. Det känns inte som att det finns någon särskild händelse under året som har potential att locka nya köpare.
Sju procent är bra men det är väl ungefär vad företagsobligationer ligger på i allmänhet.
Håller med! Det blir viktiga 1-2 år nu med all refinansiering.
Håller också med om brist på trigger. Det är väl egentligen sänkta räntor och ett förbättrat sentiment som är triggern, men det behöver inte nödvändigtvis vara något som sker fort likt en sedvanlig trigger.
Det är dock lättare att investera i Cibus än företagsobligationer? Det är i alla fall min uppfattning. Sen har (förhoppningsvis) Cibus en bättre totalavkastning på grund av högre resultat och eventuell multipelexpansion.
Det där med obligationer var inte djupare menat än att man nog ska förvänta sig att betrakta aktien som en kupong. Eller pref. (Men som ett sidospår, visst är det märkligt att en sån uppenbar affärsidé som att handla obligationer på en börs i rimliga andelar aldrig tycks slå?)
Jag har ögnat igenom sammanfattningen av Cibus rapport och några reaktioner, och känner mig inte mer sugen än innan. Värdenedskrivningar väger tungt. De är inte allvarliga i sig, men ändå ett tecken på att branchen inte är fullt så kassaskåpssäker. Skuldsättningen ökar, och man fortsätter dela ut mer pengar än man egentligen har råd med.
Det ska nog till något mer än den prognosticerade procenten räntesänkningar om det där ska bli en vinstaffär. Cibus är ju inte så värst räntekänsliga på kort sikt, vilket normalt är något bra.
Du har ju utmärkta räntefonder som dessutom tar en fin avgift…! Och som inte ger obligationskupongerna som utbetalning till fondandelsägarna heller…!
Jag reagerade också på nedskrivningarna och Cibus handlas faktiskt med en marginell premie mot bokfört värde just nu. Även om det ser bättre ut värderingsmässigt på intjäningssidan skaver premien ändå lite, men fastighetsvärderingar kan konstigt nog röra sig relativt fort. När räntekostnaderna sjunker lär fastighetsvärderingarna stiga och så får aktien fart uppåt för att hålla multiplarna i styr. Förhoppningsvis i alla fall och oklart när det sker.
Skuldsättningen ökade som du skriver, både i absoluta tal och i relation till fastighetsvärdet. Jag ogillar också det. De hade sitt belåningsmål under utvärdering, men lämnade det sen oförändrat på 55-65 procent. Jag tycker att i alla fall 50-60 procent hade varit bättre, men med tanke på utdelningsnivån är den organiska amorteringsförmågan oavsett rent sagt kass.
Jag tror att saker kommer att gå långsamt i Cibus. Även om den stora utdelningen ger en fin direktavkastning, hämmar den mycket annat. Ett medföljande problem kan vara att ägare stressar Cibus att göra saker fort. Kommer ihåg att ordföranden Patrick Gylling sade någon gång att aktieägare tyckte att bolaget var korkat om det inte var högt belånat under lågräntetiden. Nu sitter bolaget med en belåningsgrad om nästan 59 procent och tvingades räntesäkra stora delar av skulden till en oklar kostnad.
Å andra sidan sade nya vd:n att kassaflödet var ett fokus framåt. Det gillar jag. Det var dock sagt som kassaflöde per aktie, innebärande att aktien kan användas för förvärv men att slutprodukten ändå ska ge ett bättre kassaflöde per aktie. Vi får se om det blir några förvärv framöver.
Vilken bullshit!!
Vad är bullshit?