Gruvutrustningsbolaget Epirocs rapport anländer på onsdag och eftersom att bolaget är cykliskt som verkstadsbolag ofta är, kommer orderingången att vara en intressant siffra. Därtill hoppas jag på en förbättring av kassaflödet och tror på en höjd utdelning.


I det tredje kvartalet var den organiska tillväxten i orderingång noll efter justeringen av borttagandet av den ryska orderboken, men efter förvärv och valutaeffekter steg ändå orderingången med 8 procent. En större order stod dessutom för drygt 5 procent av kvartalets orderingång. Under det fjärde kvartalet kom ingen så stor order (700 miljoner kronor), men det har trillat in flera över 100 miljoner kronor.


Orderingång är alltid viktigt eftersom den är framåtblickande och kan ge en antydan om marknaden/konjunkturen. I Epirocs fall är dock hela 70 procent av intäkterna från eftermarknad (främst service), vilket är betydligt stabilare än nyförsäljning. Det skulle inte förvåna mig om den delen steg lite framöver i takt med att försäljning av gruvutrustning viker något.


Beträffande kassaflödet har Epiroc haft ett problem med stigande rörelsekapital, främst på grund av högre lagernivåer. I vd-ordet för Q3:an skrev Helena Hedblom att bolaget vidtar åtgärder och att en gradvis förbättring förväntas. Med andra ord lär det ta ett tag och gissningsvis lär inget större ha skett på den här fronten i det gångna kvartalet. För niomånadersperioden är det fria kassaflödet 3,7 miljarder kronor, vilket är lite väl lågt i relation till rörelseresultatet på 9,8 miljarder. Inklusive investeringar i immateriella tillgångar sjunker det till 3,2 miljarder.


Under året har även skuldsättningen ökat på grund av förvärv och efter det senaste miljardförvärvet kommer den att öka ännu mer. Det i kombination med ett svagt kassaflöde ökar risken, men nu blir det extra viktigt för ledningen att förbättra det. Nettoskuld/ebitda var 0,5 i kvartalet och efter det ovan nämnda förvärvet dubblas den drygt. Om Epiroc däremot nu kan förbättra kassaflödet och fortsätta växa rörelseresultatet, så kanske det finns fler lämpliga förvärvskandidater (visserligen av en storlek mindre) i det fall att konjunkturen försämras än mer.


Bland andra finansiella siffror har rörelsemarginalen långsamt trendat nedåt ett tag nu, men den är fortfarande strax över starka 21 procent. Bolaget har även en fin lönsamhet mätt både som avkastning på eget kapital och sysselsatt kapital, där den senare blir än mer viktig när skulderna nu ökar.


Epiroc är ingen högutdelare; direktavkastningen är knappt över 2 procent. Målet är att dela ut halva nettovinsten och för 2022 delades 3,4 kronor ut. Rullande tolv månader är vinsten per aktie 7,92 kronor, vilket då skulle ge en utdelning på 3,96 kronor per aktie. Den lägre rörelsemarginalen och högre räntekostnader har dock lett till en något lägre vinst per aktie, så vi lär se både en vinst per aktie och en utdelning lägre än det. Jag tror ändock på en utdelningshöjning, men kanske närmare runt 3,70 kronor. Det ger en direktavkastning på 2,2 procent per onsdagens stängningskurs. Kanske inte något för den som jagar högutdelare, men jag ser det som ett kvalitetsbolag och således har bolaget en plats i min portfölj.