Handelsbankens delårsrapport för det tredje kvartalet kommer nu på onsdag och det har inte hänt särskilt mycket bolagsspecifikt som kan påverka kvartalet. Som det ser nu kan det således bli en rapport där man mest läser siffrorna och sedan går vidare.


Den absolut största nyheten sedan det andra kvartalets slut är den meddelade vd-avgången, men det är inte något som påverkar verksamheten än. Vd:n Carina Åkerström avgår först om drygt ett år. Sedan har det kommit ett par nyheter om kapitalkraven, där bägge beskeden var positiva i form av lägre kapitalkrav. Då banken redan ligger över kapitalkraven, innebär det att bolaget i teorin kan skifta ut en större summa pengar till ägarna. Huruvida banken faktiskt gör så är en annan femma och det handlar dessutom inte om några stora summor alls.


Vad jag har sett har alltså inget skett som kommer påverka bolagets kvartal i någon större utsträckning.


Det jag kommer att titta särskilt på i rapporten är, föga förvånande, hur räntenettot utvecklas. Hittills i år har räntenettot rusat till följd av det allmänt högre ränteläget. I banker är även kreditförluster något viktigt, men för just Handelsbanken brukar det sällan vara något problem där.


Hittills i år är resultatet per aktie 7,03 kronor, samtidigt som utdelningen för fjolåret var 8 kronor. Som jag skrev i mitt inlägg om att Handelsbanken kan ge 30 procent i direktavkastning på tre år, är höga utdelningar långt ifrån osannolika under de kommande åren.


Pricken över i:et skulle vara om ett återköpsprogram drog igång, men jag tror tyvärr inte det. Förutom att bolaget historiskt inte sjösatt ett sådant så skulle det säkerligen få mycket kritik från allmänheten och media. Att det skulle stoppa Handelsbanken tror jag inte, SEB har löpande återköpt aktier trots allt.


Bankaktien har sjunkit de tre senaste kvartalsrapporterna och handlas nu precis under hundralappen. Jag tycker att aktien ska upp i alla fall någon tiokrona till innan jag börjar överväga att sälja. Å andra sidan tycker jag inte att aktien är superbillig nu, det var bättre när den handlades under 90 kronor. Men att den handlas vid hundralappen gör matten lätt; om utdelningen blir 8 kronor igen så är direktavkastningen 8 procent, vilket är å tredje sidan är lockande enligt mig.


Aktiekursen var som högst nästan 112 kronor i år och i min analys av Handelsbanken skrev jag att utifrån snittet av P/B-talet de senaste åren (1,15x) borde aktien stå vid 107 kronor, men det var räknat på Q1-siffrorna. Räknat på Q2 så skulle aktien i stället stå vid 114 kronor. I nuläget handlas aktien i paritet med det egna kapitalet, vilket jag tycker är lite snålt. Multipelexpansioner kan däremot dröja och uppsidan är inte särskilt stor heller, men det är också en ganska stabil aktie.


Som skrivet tycker jag inte att bankaktien är superbillig och min position i den är min femte största (min portfölj). Om aktien dippar framöver lär jag köpa mer om likvider finns, men tills dess avvaktar jag nog.