Efter 30 år på Investor och nästan nio som vd på Investor har Johan Forssell beslutat sig för att avgå, men han stannar inom sfären. Han lämnar i samband med årsstämman den 7 maj.


Nu kommer han i stället att vara en industriell rådgivare genom ett konsultavtal. Hans fokus kommer således att vara på Investors industribolag och han kommer att arbeta med styrelseuppdrag i dem.


Han är i dag ledamot i Atlas Copco, Epiroc, finska Wärtsilä och även EQT.


Aktien föll nästan 5 procent på beskedet, även om det var på en ganska sur börs. Frågan är om det kanske är bra att upplägget ändras. På Investors huvudkontor händer det inte särskilt mycket transaktionsvis och huvudarbetet ligger på att utveckla de befintliga portföljbolagen.


Eftersom Johan Forssell hittills gjort ett riktigt bra jobb inom det, är det enligt mig positivt att han nu får mer tid för det. Att vara vd för Investor och sen därutöver ha exempelvis ordförandeposter är sannolikt för krävande. Det är dessutom han själv som önskat det nya upplägget, så han tycker antagligen att det är roligare och att det finns saker att förbättra.


Investor brukar internrekrytera och vid en snabb anblick i ledningsgruppen finns det två potentiella nya vd:ar. Först Christian Cederholm, som nu är chef över Investors onoterade del vid namn Patricia Industries. Den onoterade delen står för en knapp fjärdedel av substansvärdet. Den andra kandidaten är Daniel Nodhäll, chefen över noterade bolag. Denna del utgör den största delen av substansvärdet på nästan 70 procent.


Det är inte helt ovanligt att finanschefer tar över som vd:ar. Investors finanschef är Helena Saxon, men jag tror att det är en väldans högoddsare. Eftersom Investors främsta uppdrag är att styra andra bolag, mycket industribolag, så krävs det erfarenhet om dessa, Johan Forssell var tidigare ansvarig över verkstadssektorn i Investor, samtidigt som de två förstnämnda kandidaterna redan arbetar med bolagen.


Finanschefen saknar erfarenhet från denna sorts bolag, varför jag är väldigt säker på att hon inte blir nästa vd. Om Investor varit mer banktung skulle det varit en annan femma. Helena Saxon gör dock ett bra jobb som ledamot i SEB, som står för 11 procent av substansvärdet i den noterade delen.