Tenta klar och april har nu passerat, innebärande att det är dags för lite bloggskrivande efter en dryg veckas paus. Sedvanligt var ambitionen att i alla fall skriva något inlägg trots tentaplugg, men lika sedvanligt såg ni hur det ekade tomt. Angående månaden har det till skillnad från andra månader faktiskt skett några transaktioner i portföljen.
Det var bara köp i befintliga innehav dock och köpen var i Bravida och Handelsbanken. Även om det kommer ny information varje vecka om Bravidas fakturafusk är jag alltjämt av åsikten att Bravida inte är sämre än andra och att detta kommer att vara glömt inom något eller ett par år. Å Handelsbankens sida handlas nu aktien under hundralappen, vilket jag tycker är lite väl snålt. Under de kommande dagarna tänkte jag skriva några rapportkommentarer med mina tankar, däribland för Handelsbanken.
I den gångna månaden sjönk portföljen 1,7 procent och därmed blev jag krossad av jämförelseindexen, särskilt OMXS30 inklusive utdelningar som steg 2,2 procent. Breda Stockholmsbörsen inklusive utdelningar ökade ett par tiondels procent. Även om det är roligt när portföljen klår index en månad och vice versa, är det trots allt 1/12 av ett år. Mindre roligt är dock att mina jämförelseindex gick om portföljen i mitten av april. För helåret är portföljen upp 7,7 procent, jämfört med 9,1 för OMXS30 och 8,3 procent för Stockholmsbörsen. Jag tänker inte aktivt jaga index och mer än halva året kvarstår, så mycket kan hända.
Bravida och Handelsbanken är min andra respektive tredje största förlorare under månaden och jumboplatsen intas av SSAB. Det enorma investeringsbeskedet har fått marknaden att tveka och aktien har dessutom handlats exklusive utdelning. SSAB:s rapport står även på listan över kommande rapportkommentarer. Månadens vinnare bestod föga förvånande av Atlas Copco, vars starka rapport drog upp aktien över 8 procent på dagen. Att Atlas Copco fortsätter att leverera gång på gång är verkligen imponerande. Förutom Atlas Copco bidrog Volvo till att öka portföljvärdet, men det var på grund av utdelningen snarare än kursavkastning. Lastbilstillverkarens rapport var emellertid också stark. Jag lyckades dessutom få ut en rapportkommentar.
Förutom nämnda Volvo erhölls utdelningar från Avanza och Cibus också. En del utdelningar väntas i maj, men annars innebär sommaren lågsäsong för utdelningar. Som det ser ut nu ser det ut att bli en nästan 20-procentig tillväxt i erhållna utdelningar för helåret.
På ett personligt plan blir däremot sommaren en höjdpunkt, eftersom jag lyckades få en sommaranställning på ett av Sveriges större börsbolag. Jag gillar bolaget väldigt mycket och även om jag gillar mitt befintliga jobb så ska det bli lärorikt att testa på något nytt under sommaren. Som jag förstått det var mitt intresse för ekonomi i allmänhet och börsen samt aktieanalys i synnerhet en betydande faktor för anställningen, särskilt eftersom jag använder excel mycket. Så för er andra arbetande studenter/unga vuxna rekommenderar jag att nämna sådant!
På bloggen var månadens mest lästa inlägg mitt inför rapport-inlägg för Cibus rapport, där det även blev lite surr i kommentarsfältet vilket alltid är kul.
Med det skrivet så är det bara att vänta och se hur maj spelar ut sig. Vid den här tiden kryper ofta citat som sell in may and go away och dylikt fram. Börsens säsongseffekter är ingenting som jag beaktar i mitt egna investerande. Även om det nu skulle finnas någon sanning i det skulle jag ändå lämna portföljen orörd, eftersom jag anser det såväl säkrare som lättare att göra så. Enligt Fidelity/Investopedia har S&P sedan 1990 avkastat i snitt 2 procent under maj-oktober, jämfört med 7 procent november-april. Även om den första perioden har en lägre avkastning, är den alltjämt positiv och således ser jag absolut ingen anledning till att försöka tajma marknaden.
Avslutningsvis har jag uppdaterat portföljsidan efter köpen och även uppdaterat avkastningsgrafen.