Dagens Industri skrev häromdagen att marknaden väntar på ”något större” från Atlas Copco efter att bolaget gjort rekordmånga förvärv i år, de flesta av mindre karaktär.


Atlas bedöms tydligen också få en nettokassa under nästa år, från en nettoskuld på 20,4 miljarder kronor i det andra kvartalet. Med ett kassaflöde hittills i år på -9,4 miljarder kronor låter det lite väl optimistisk, men vi får väl se.


Går marknaden och väntar på något större från Atlas? Jag kan inte säga att jag varken läst eller hört om något sådant. EURSEK har under året ökat 5-6 procent, medan USDSEK rusat 21 procent. Atlas gör som tur är de flesta av sina förvärv på rätt sida av Atlanten, där kronan inte rasat i värde. Med andra ord känns ett stort förvärv i dollar inte särskilt sannolikt.


Nu har Atlas Copco inget offentligt mål om skuldsättning, men nettoskulden i förhållande till ebitda var 0,6 vid slutet av andra kvartalet. Med Atlas stabila verksamhet gör det inget om den siffran stiger till följd av ett större eller några medelstora förvärv, bedömer jag.


Vd Mats Rahmström ska också ha sagt att vid något investerarmöte i London i augusti att bolaget är bättre organiserat för en ökad förvärvsaktivitet. Sådant är ganska svårt för småsparare att se, men jag litar på Mats.