Fjolåret gick väldigt bra för mig efter att börsen tog en slutspurt uppåt under de sista två månaderna, men innan den låg jag bakom indexen. Sedvanligt har det varit betydligt fler köp- än säljtransaktioner för egen del. Jag bjuder även på några väldigt intetsägande meningar om börsåret 2024.
Min portfölj steg under året med 22,7 procent, vilket var mer än både OMXS30 (21 procent) och Stockholmsbörsen i sin helhet (19 procent), båda med inräknade utdelningar. Efter att ha halkat bakom indexen den största delen av året med uppemot 6-8 procentenheter ibland och haft en avkastning på 0 procent i oktober blev jag väldigt förvånad när allt vände.
Även om jag självfallet önskar att jag stoltsera med mina strategier, analyser och dylikt så mycket jag förmår mig att göra, känner jag dessvärre att året lika gärna kunde slutat med en portföljutveckling under index. Slutspurten räddade mig och lyckades putta upp mig ovanför index. Jag får det att låta som en tävling, men i en viss mån är det så. Om jag med min egenkomponerade portfölj inte kan slå index, varför då äga aktier och inte indexfonder? Med tunga positioner i Atlas Copco, Investor och Volvo följer min portfölj visserligen OMXS30 någorlunda väl, men som skrivet låg jag däremot under index ganska länge.
Det var även Volvo och Atlas Copco som bidrog mest till portföljens uppgång i år. I kronor var uppgångarna ungefär lika stora och tredjeplatsen intogs av SSAB med en uppgång på hälften av den nämnda duon. Dessa tre innehav steg alla över 30 procent under året med SSAB upp nästan 40 procent exklusive utdelningar. För särskilt Volvo och SSAB, som pyntade större utdelningar, blir således totalavkastningen noterbart högre.
Jag vill även belysa årets förlorare i portföljen och det fanns egentligen bara en som utgjorde en betydande summa. Jag tror det är en aktie som många förlorat pengar på och det är givetvis SBB. Att skriva om bolaget tar emot lite, eftersom det sett i efterhand gick emot mycket av det jag egentligen förordar. Kombinationen av en väldigt bristfällig analys och en utomordentligt blindhet till nya affärsförhållanden var de två största faktorerna bakom fiaskot för egen del. Aktien rasade 73 procent bara under 2023.
Alla investerare går förr eller senare på en smäll och i mitt fall blev det SBB. Många lärdomar, men dessvärre ackompanjerade med smärta.
Beträffande mina transaktioner blev det 34 köptransaktioner och 6 säljtransaktioner, där Hexpol blev den aktie jag köpte mest i när jag byggde upp en position där. Jag prickade dock toppen ganska bra och aktien dalade efter det, men jag plockade in några aktier längre ned och positionen är sammanlagt upp några procent. På säljlistan finns givetvis SBB, men störst under förra året var avyttringen av Xact Norden Högutdelande. Ursprungligen köpte jag ETF:en genom lite belåning för att utnyttja spreaden mellan låneräntan och direktavkastningen, men sen höjdes räntan och som resultat sålde jag den för att fylla på andra innehav med enligt mig större kurspotential.
På tre års sikt är jag alltjämt en bra bit ovanför index med en utveckling på 53 procent gentemot Stockholmsbörsen på 26 procent och OMXS30 på 37 procent (inklusive utdelningar). Hur börsåret 2024 blir är omöjligt att veta och det går att vrida och vända på det hur mycket som helst. Börserna har efter den senaste periodens uppgång verkligen diskonterat framtida räntesänkningar från främst Fed och i en högre grad än vad Fed själva tror. Någon har fel här och om det är börsen tror jag att vi får se ett nedställ, men arbetsmarknadsdata från USA har ändå visat på styrka trots räntehöjningarna så kanske är det börsen som har rätt.
Samtidigt är inflationen fortfarande hög. Många tittar på inflationstakten och ser att den har sjunkit rejält, men än så länge har vi inte sett någon deflation. Priserna har därmed fortsatt att öka, men i en långsammare takt. Dit jag vill komma är självklart konsumenten och hur privatpersoners ekonomi mår. En lägre reallönetillväxt tillsammans med skenande kostnader (särskilt för bolånetagare) pressar, men folk både handlar och äter ute fortfarande. Antingen så förbättras det ekonomiska läget innan privatekonomin försämras eller så ser vi en alltmer försvagad konsument som pressar konjunkturen. Jag har ingen större exponering mot detaljhandel, men effekterna från konsumenter som håller hårt i plånboken kommer inom sinom tid att sprida sig utanför detaljhandeln.
Makroekonomi är dock ingen jättestor faktor i mina analyser och aktieval, men jag tycker oavsett att det är ett kul ämne som är väldigt givande ur ett holistiskt perspektiv.
Det var en årssummering och även en större portion flum om börsåret 2024. Hur gick det för er under året och hur tänker ni om det innevarande?
Tack för läsning Bourse 🙂
Tack själv!