På söndagen kablade det amerikanska stålbolaget US Steel ut ett par pressmeddelanden som pekar åt en potentiell storaffär i den amerikanska stålsektorn.


Efter att ha mottagit flera bud meddelade bolaget att de inlett en utvärdering av strategiska alternativ, vilket innefattar en försäljning av bolaget. I det andra pressmeddelandet så offentliggjordes även en intressent, sektorkollegan Cleveland-Cliffs som också är amerikanskt.


Cleveland-Cliffs la ett bud på US Steel med en 43-procentig premie och budet bestod 50/50 av aktier och kontanter, men US Steel nekade budet på grund av brist på information och samarbetsvillighet från Cleveland-Cliffs. US Steels aktie rusade oavsett runt 30 procent.


Även om denna affär verkar vara lite oklar så finns det i alla fall ett förvärvsintresse för ett stålbolag, både eftersom det offentliggjorda budet men också de icke-offentliggjorda buden. Cleveland-Cliffs bud på US Steel värderar den senare till 7,3 miljarder dollar, så det är inga småsummor det handlar om.


När jag läste nyheten tänkte jag på SSAB, vars börsvärde endast är lite lägre än US Steels. Att SSAB däremot skulle köpas upp ser jag som tveksamt, särskilt eftersom det statliga gruvbolaget LKAB och finska staten äger drygt 17 procent av kapitalet i SSAB. I den andra vågskålen finns däremot en smärtsamt svag krona, vilket skulle göra ett förvärv från amerikanskt håll billigare. Men jag ser det som skrivet ovan tveksamt att SSAB köps upp.


Det märktes också på aktiemarknaden att det sågs som osannolikt, då någon större kursrörelse uteblev. Aktiens uppgång på nästan 1 procent var emellertid bättre än index, som var oförändrat. Jag tycker dock att denna rörelse är svårtolkad och kan likväl bero på andra faktorer.


SSAB listar inte US Steel som en av sina konkurrenter, men för Cleveland-Cliffs är det en annan historia. Att Cleveland-Cliffs skulle bli ett större hot av ett förvärv av US Steels låter jag däremot vara osagt, det kräver mer kunskap om bolagen än jag har för tillfället.


Vad tror du, är SSAB en uppköpskandidat? Aktien har kommit ned lite från toppnivåerna tidigare i år, men har mer än dubblats på tre års sikt.