Det verkar som att Volvo har missat att ekonomin går dåligt nu och att cykliska bolag inte ska presentera rekordresultat. Lastbilstillverkaren meddelade oavsett på tisdagskvällen siffrorna för det första kvartalet och där fanns det bästa kvartalsresultatet i bolagets historia mätt som justerat rörelseresultat.


Det justerade rörelseresultatet kom in på 18,4 miljarder kronor, vilket överstiger förväntningarna på 12,1 miljarder, enligt Infront. För det första kvartalet i fjol var rörelseresultatet 12,7 miljarder. Omsättningen var 131,4 miljarder, en ökning från 105,3 miljarder och högre än konsensus på 116,7 miljarder.


I procent steg därmed rörelseresultatet mer än omsättningen och det innebär att rörelsemarginalen förbättrades. Den har sjunkit för Volvo på sistone och har varit lite av ett orosmoln. För kvartalet landade den på 14 procent, upp från 12 procent i fjol, och var långt över konsensus på bara 10,4 procent.


Aktien kommer att stiga på onsdagen och det kan nog bli en rejäl uppgång. Volvo-aktien är mitt näst största innehav (min portfölj) och jag köpte mer senast i den stora nedgången på x-dagen förra veckan. Med andra ord är man väldigt nöjd med att vara en Volvo-ägare nu. Det finns även de som tror att Volvo kan rusa över 50 procent till norr om 300 kronor.


Att Volvo kan prestera även i ett tuffare klimat är ett styrketecken och tillsammans med den stora nettokassan känns det som att en lågkonjunktur bara är ett litet hinder. Lastbilar kommer att behövas och Volvo är även i framkant med eldrivna lastbilar, som jag gissar kommer att dominera kortare leveranssträckor.


Bolaget ger inte mer information än de preliminära kvartalssiffrorna och hänvisar i stället till kvartalsrapporten som kommer den 20 april för mer information. Det ska bli en riktigt spännande läsning att se hur särskilt marginalen lyftes. Var det genom prishöjningar, effektiva kostnadsbesparingar eller helt enkelt lägre insatskostnader? Vi får svar den 20 april