I och med den trista börsen hittills i år finns det flera aktier som gör att man är lite extra sugen på att trycka på köpknappen. Exempelvis har vi SBB, som har fallit i min åsikt lite väl mycket utan några konkreta anledningar.

SBB är ned drygt 60 procent i år och ger nu en direktavkastning på runt 5 procent, vilket ändå är relativt högt. Däremot hade SBB ett negativt kassaflöde för 2021 och för det första kvartalet i år, men mycket är på grund av investeringar i fastigheter vilket borde höja värdet på fastigheterna och förmodligen också hyran. Jag skulle ju dock inte klaga om SBB kunde redovisa ett positivt kassaflöde. Positivt är att kassaflödet för det första kvartalet i år steg drygt 40 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Andra aktier jag har på radarn är Peab. Jag skrev om deras återköpsprogram i förra veckan och jag tycker att det är ett styrkebesked att styrelsen genomför det. Det ökar även mitt förtroende för styrelsen, då beslut enligt mig är helt rätt. Direktavkastningen på nästan 7 procent är på banknivå. Jag tyckte inte heller att rapporten för det första kvartalet var så dåligt. Det första kvartalet brukar vara sämst inom byggsektorn. De stigande byggkostnaderna och en potentiell lågkonjunktur, där inte lika mycket byggs, är däremot hot som är svåra att avfärda. Peab har ju dock en stor del av sina intäkter från den offentliga sektorn, vilket borde ge i alla fall lite stabilitet. Sedan finns ju också en potentiell Cementa-kris som folk verkar ha glömt, eller i alla fall att sluta prata om.

Ett annat bolag som jag är lite extra sugen att öka min position i är Volvo. Likt Peab är det en oro över konjunkturen samt allmänt dåligt risksentiment som tryckt ned aktien, men Volvo har ju sin stora kassa ifall det något riktigt illa sker. Dessutom borde ju vissa åkerier/andra bolag vilja byta ut sina lastbilar mot elektriska framöver i takt med ett ökat fokus på hållbarhet. Volvo har under året meddelat om flera order på ellastbilar, vilket är steg i rätt riktning.

Jag har lite i krigskassan, men om jag säljer Swedish Match kommer jag att få loss en stor bit kapital att spendera på. När aktierna ovan handlas på de nivåer de gör är det lite svårt att motstå att inte sälja Swedish Match och köpa annat, men jag har inte riktigt bestämt mig hur jag gör än.