Mitt största innehav Atlas Copcos rapport för det andra kvartalet resulterade i att aktien sjönk några procent efter att bolaget missat förväntningarna något.


Det är emellertid tillväxt överallt förutom en liten marginalförsvagning, jämfört med i fjol. Givetvis kunde tillväxten varit bättre, men på sina håll syns bättre tillväxt. Det största affärsområdet kompressorteknik, där drygt hälften av intäkterna kommer från, uppvisade en 8,3-procentig försäljningsökning med en marginalförstärkning på 0,8 procentenheter till 24,8 procent. Delar av intäktsökningen slogs däremot ut av att det näst största affärsområdet vakuumteknik, hälften så stort som kompressorteknik sett till intäkter, såg försäljningen sjunka 7,5 procent med ett medföljande tapp i rörelsemarginal. Den organiska tillväxten för de här två affärsområdena utvecklades åt samma håll som försäljningen. För kompressorteknik steg den 9 procent, medan den sjönk 8 procent för vakuumteknik.

Beträffande orderingången var den inte särskilt stark, utan steg bara blygsamma 0,4 procent. Här är det främst industriteknik och energiteknik, de två resterande affärsområdena, som tynger med orderingångsminskningar på 12,5 respektive 2,7 procent. Återigen är det kompressorteknik som leder vägen och presterar bäst med en orderingångstillväxt på 5,5 procent.


Trots att rörelsemarginalen sjönk och således påverkade rörelseresultatet negativt, var kassaflödet i det andra kvartalet riktigt bra. Det fria kassaflödet lyfte 65 procent i årstakt till 7,6 miljarder kronor, dock från låga nivåer. Sett sekventiellt är det däremot också en fin tillväxt på 13 procent. Olikt jämförelsekvartalen ökade inte rörelsekapitalet under det nyligen gångna kvartalet, utan bidrog i stället med en marginellt positiv effekt på kassaflödet.


Under det andra kvartalet betalades dessutom hälften av den bestämda utdelningen och utflödet uppgick till 6,8 miljarder kronor. Vanligtvis brukar utdelningskvartalen innebära stora negativa effekter på kassaflöden med en kortsiktig ökning i räntebärande skuld för att kompensera, men Atlas Copco amorterade faktiskt en dryg miljard under det här kvartalet. Nettokassaflödet var i slutändan bara negativa 1,3 miljarder kronor med 14,5 miljarder kronor kvar i kassan vid kvartalets slut.


De räntebärande skulderna uppgick till 34,3 miljarder kronor vid kvartalets slut, vilket kan jämföras med det fria kassaflödet rullande tolv månader på knappt 30,5 miljarder kronor. Rörelseresultatet under samma period uppgår till 38 miljarder kronor. Oavsett vilket mått som föredras är nettoskulden inget problem. På bara ett år har nettoskulden även minskat från 30,3 miljarder kronor till 19,8 miljarder kronor.


Atlas Copco har således mycket spelrum i vad de vill göra. Givetvis är fortsatta förvärv på agendan, i år har 3,3 miljarder kronor betalats ut i samband med förvärv, men ponera att bolagets nettoskuld/rörelseresultat tillåts stiga till exempelvis 3x jämfört med 0,5x nu. Då finns det inte långt ifrån 100 miljarder kronor att förvärva för, exklusive det som det förvärvade bolaget bidrar med.

Det är mycket pengar. Överlag ogillar jag så kallade ”transformativa förvärv”, alltså stora förvärv som har en stor påverkan på det förvärvande bolaget, men ibland funkar det. Exempelvis är det nuvarande affärsområdet vakuumteknik resultatet av ett sådant och detta affärsområde anses nu vara ett av Atlas Copcos största framtidshopp på grund av den stora halvledarexponeringen. Av alla bolag är just Atlas Copco det bolag jag skulle lita mest på vid ett transformativt förvärv på grund av historiken och den starka ägarbilden.


Det är dock långt ifrån självklart att Atlas Copco sätter sprätt på sin kassa genom förvärv. Jag skulle säga att det är mer sannolikt att vi får se en extrautdelning alternativt ett inlösenförfarande, vilket skett några gånger tidigare. Om bolaget skulle göra en kapitalåterföring på 3 procent av det nuvarande börsvärdet skulle nettoskulden/rörelseresultatet vara alltjämt låga 1,2x.


Sedvanligt går det att skriva mycket om Atlas Copco, men det är ett innehav jag verkligen gillar trots att värderingen oftast är ganska hög; i nuläget nästan P/E 30x rullande tolv månader. Historiskt fina rörelsemarginaler, tillväxt och avkastning på sysselsatt kapital förtjänar en högre värdering.