Det amerikanska tobaksbolaget Philip Morris och svenska Swedish Match har bekräftat att det pågår budsamtal, alltså att Philip Morris skulle lägga bud på Swedish Match. Bolagen bekräftade det efter att Wall Street Journal publicerat en artikel om att de två bolagen är i långt framskridna diskussioner om just ett förvärv.

Vad premien blir och hur villkoren är dock fortfarande okänt, så det ska bli spännande och se vad det blir. Wall Street Journal nämnde en premie på 25 procent, men det verkar mest vara att det är en rätt så vanlig nivå för premier. Jag läste att några tycker att just 25 procent är för lågt och det är upp till diskussion vad aktiemarknaden tror. Aktien steg nästan 25 procent och aktier som har bud på sig brukar handlas under budnivån, så det kan kanske (stort kanske) tolkas som att marknaden förväntar sig en större budpremie.

Nu är jag inte superinsatt i Philip Morris, men med tanke på att bolagets börsvärde är runt 210 miljarder dollar mot Swedish Matchs börsvärde på drygt 12 miljarder dollar verkar det finnas utrymme för ett högre bud. Swedish Matchs tobaksfria verksamhet är ju ganska attraktiv, både då den inte är lika kontroversiell som verksamheten med tobak och för att den är snabbväxande.

En intressant sak, som däremot är mer generell, är hur dollarkursen kan påverka. Som ni säkert vet är den svenska kronan svag gentemot dollarn just nu, vilket innebär att jänkarna får fler kronor för varje dollar de har. Så ett bud på 10 miljarder dollar kan vara värt antingen 100 miljarder kronor vid en USD/SEK-kurs på 10, eller 80 miljarder om den växelkursen är 8. Just nu ligger dollarkursen på just dryga 10 kronor. Detta skulle kunna vara en av anledningarna till att Philip Morris tycker att Swedish Match är extra attraktivt nu.

Man kan ju undra varför ingen velat köpa Swedish Match tidigare i och med den fina produktportföljen och hur allmänt välskött bolaget är. Swedish Match har länge spekulerats vara ett uppköpsaktuellt bolag på grund av att det inte finns några riktiga storägare, det svaga intresset från Sveriges fonder samt den som sagt attraktiva produktportföljen.

Frågan om budkrig kan också ställas. Det finns flera större tobaksbolag som kan vara sugna på att köpa in en tobaksfri verksamhet. Det finns amerikanska Altria, som då också skulle gynnas av den starka dollarn samt brittiska British American Tobacco. Jag skulle inte bli helt förvånad om någon annan aktör skulle inta ringen genom att lägga ett högre bud och jag som aktieägare skulle inte klaga.

Även om det såklart är trevligt att få lite klirr i kassan om bolaget nu köps upp, är det samtidigt lite tråkigt att bolaget försvinner från börsen. Med bolagets defensiva verksamhet mot främst snus har Swedish Match ändå presterat bra och gett fina utdelningar kombinerat med aktieåterköp. Däremot är det trevligt med lite likvider i dagens börsklimat, då många bolag har rasat.

Swedish Match kommer också med sin kvartalsrapport imorgon, så det ska bli intressant om de nämner något om budet.