Mitt senaste tillskott till portföljen, Revolutionrace, släppte sin bokslutskommuniké i veckan. Aktien steg något på en rapport som var helt godkänd, men inte mycket mer. Potentialen är däremot fin.


Försäljningen i det fjärde kvartalet steg 13 procent till 407 miljoner kronor, under målet på 20 procent, och rörelsemarginalen sjönk 0,6 procentenheter till 18,3 procent, också det under målet på 20 procent. För helåret understeg försäljningstillväxten målet med endast ett par procentenheter, samtidigt som rörelsemarginalmålet slogs med en dryg procentenhet.


Den ökade försäljningen kompenserade däremot för tappet i marginal och nettoresultatet växte med 13 procent till 61 miljoner kronor. Räknat per aktie blir det 0,53 kronor. Det är en godkänd tillväxt, men inte så mycket mer. Kassaflödet utvecklades däremot bättre och före ändringar i rörelsekapital var tillväxten nästan 22 procent, till 67 miljoner kronor. Under motsvarande kvartal året innan ökade rörelsekapitalet, jämfört med ett minskat rörelsekapital i det gångna kvartalet, och därmed blir jämförelsen lite skev – nu var kassaflödet från den löpande verksamheten 97 miljoner kronor gentemot fjolårets 11 miljoner.


På grund av affärsmodellen med en nätbaserad försäljning krävs inte särskilt stora investeringar, under hela räkenskapsåret gick bara 10 miljoner kronor till investeringar, vilket ger en superb konversion från nettovinst till fritt kassaflöde. I det fjärde kvartalet uppgick investeringarna till blott 1 miljon kronor, vilket med ett kassaflöde från den löpande verksamheten på 92 miljoner kronor ger ett fritt kassaflöde på 91 miljoner kronor.


Fortsättningsvis består bolagets skulder endast av leasingskulder, vars utflöden uppgår till en dryg miljon kronor per kvartal. Småsummor med andra ord. Med inga räntebärande skulder som kan amorteras får därmed Revolutionrace en stor frihet över hur nettokassan på 295 miljoner kronor (dvs exkl leasing) ska användas.


I nuläget används den till återköp och styrelsen föreslår även en 40-procentig höjning av utdelningen, till 1,2 kronor per aktie från 0,86 kronor. Som jämförelse uppgick vinsten per aktie för helåret till 2,73 kronor och utdelningsandelen blir således 44 procent. Policyn är 40-60 procent. Det totala utdelningsbeloppet blir cirka 136 miljoner kronor, knappt hälften av den nuvarande nettokassan. Med tanke på den starka kassagenereringen bolaget uppvisar och det faktum att vinsten ligger långt över utdelningen kommer nettokassan dock att återhämta sig fort.


Ytterligare kapitalöverföringar sker också i form av aktieåterköp. Hela programmet, som inleddes i oktober, uppgår till 200 miljoner kronor. Hälften av programmet har utnyttjats hittills med resultatet att 1,6 procent av det totala antalet aktier är återköpta.


Även vid ett stillastående fritt kassaflöde på 339 miljoner kronor finns det täckning för både oförändrad utdelning och återköp, som sammanlagt uppgår till 336 miljoner kronor (136 + 200). Revolutionrace kan således fortsätta med uthålliga återköp utan att offra någon större kassa (resterande kassautflöden som leasingbetalningar och incitamentsprogram kommer leda till att kapitalåterföringarna överstiger kassaflödet marginellt). Med endast lite tillväxt i kassaflödet kommer emellertid nettokassan fortsätta stiga, eller att utrymmet för kapitalåterföringar växer.


Jag hoppas att styrelsen använder den här möjligheten för att kontinuerligt minska antalet utestående aktier. Förutom att vara ett flexibelt sätt att återföra kapital till aktieägarna gynnar det även utvecklingen för utdelningen när aktiestocken minskar. Om båda dessa krafter kombineras, återköp och stigande utdelning, blir den långsiktiga effekten för aktieägarna enorm.


Värderingen efter rapporten är P/E 17x och ev/ebit 13x. För ett bolag som växer tvåsiffrigt med 20-procentig rörelsemarginal och nettokassa tycker jag att det är ett ganska attraktivt pris. Särskilt med beaktande för såväl befintliga som potentiella kapitalöverföringar.