Plejd har rasat nästan 30 procent i år, men stiger i dag efter delårsrapporten. Rapporten innehöll det vanliga: snabbt stigande siffror, men också en utmärkt hanterad omvärldsproblematik.


Jag har själv Plejds dimmer i mitt hem och jag tycker att det funkar bra, vilket andra också verkar tycka. Omsättningen steg 33 procent under det andra kvartalet jämfört med samma period i fjol. För halvåret är ökningen detsamma.


Intressant var också att rörelsemarginalen stärktes till 19,4 procent från 12,5 procent. Detta är samtidigt som många andra bolag brottas med sjunkande marginaler. Nu är ju inte Plejd en superkonsument av råvaror, men det finns ju fortfarande insatskostnader. Typ halvledare, som har varit en bristvara ett bra tag nu. Detta har dock bolaget lyckats kompensera sig för:

Komponentsituationen i världen är oförändrad vilket innebär fortsatta utmaningar. Vi
hanterar detta genom en snabb och agil omdesign av produkter och högre nivåer av
lagerläggning, vilket leder till att vår leveransförmåga är fortsatt opåverkad.


Det går fort.


I och med att Plejds produkter inte är en stor investering och att hus generellt ska styras mer och mer med mobilen nu så lär inte en lågkonjunktur pressa bolaget avsevärt, tror jag. Bolaget lyckas alltså parera komponentbrister och har inte påverkats av ett uselt sentiment hos konsumenterna (än). Plejd verkar vara mer av ett kvalitetsbolag än jag trodde och det kanske är dags att öka mitt innehav i bolaget. Det är just nu det absolut minsta innehavet och står för en spottstyver av totalen, men det kanske borde ändras om bolaget kan prestera så här.