Fastighetsbolaget Cibus nya vd blir Christian Fredrixon och han tillträder i mitten på januari nästa år. Vad effekterna av vd-bytet blir är lite svåra att urskilja.


Han kommer närmast från fastighetsbolaget Vasakronan, där han var investeringschef. Samma roll hade han dessförinnan på Ica Fastigheter. Innan det var han partner på Catella. Genom sin bakgrund på Ica Fastigheter har han en erfarenhet av dagligvarufastigheter, vilket jag ser som ett positivt tecken. Det måste vara bland de mindre poolerna att hämta toppchefer från i fastighetsvärlden.


Han lämnade Vasakronan på grund av en omstrukturering i bolaget som vad jag har förstått det medförde att hans roll blev lite obsolet. Vasakronan skulle omflytta fokus från enskilda fastighetsinvesteringar till mer stadsutvecklingsliknande arbete. Enskilda fastighetsinvesteringar är mer i linje med Cibus verksamhet, vilket med andra ord verkar passa Christian Fredrixon.


Något som däremot är tydligt är bristen på börsbolagserfarenhet. Vasakronan är onoterade och Ica Fastigheter befinner sig i bakgrunden av Icas välkända dagligvaruverksamhet. Förhoppningsvis är detta inte något stort problem och därtill borde det finnas en del personer som kan underlätta övergången inledningsvis.


Vad innebär detta för oss ägare av Cibus? Jag skummade igenom Vasakronans rapporter lite fort och faktiskt verkar bolaget må bättre än många på börsen, men Christian Fredrixon var inte vd där utan ”endast” investeringschef. Därmed går det inte att extrapolera särskilt mycket därifrån enligt mig, men likväl bra att se att bolaget inte gick hemskt.


Rent generellt finns det vad jag hittar inte särskilt mycket information om honom och det blir således lite svårt att bedöma vad vd-bytet innebär. Kanske är hans fokus att förvalta och förbättra befintliga kåkar, eller så är det att köpa en massa nya. För min del får han gärna fokusera på värdehöjande förbättringar i det befintliga beståndet, eftersom jag tror att det finns en bättre avkastning på investerat kapital där just nu.


I pressmeddelandet där den nuvarande vd:n Sverker Källgårdens avgång meddelades, kommenterade ordförande Patrick Gylling att olika tider kräver olika egenskaper. Den expansionsfas som bolaget hade tills ränteuppgångarna är föga förvånande avslutad och nu blir det kanske dags för Cibus att skifta fokus till befintliga fastigheter och kanske lite mer selektiva förvärv. Inte för att Cibus var dåliga på fastighetsförvärv tidigare eller köpte utan att tänka, men de nuvarande räntorna gör förvärvskalkylen betydligt sämre.


Christian Fredrixon tillträder som skrivet i mitten av januari och jag hoppas att man får en lite bättre inblick i hans strategi/fokusområden då.