Jag skriver väldigt sällan om Epiroc här på bloggen och jag kan inte direkt säga att det finns någon definitiv anledning om det. Det är nog en blandning av att det är ett mindre innehav som i sig inte röner några stora rubriker. Det är ett bolag som bara tuggar på någorlunda ostört.


Epiroc är däremot ett väldigt fint bygge. Bolaget tillverkar utrustning för gruvor och infrastruktur, både själva maskinerna och även vissa tillbehör, och gör det med bravur. Lönsamheten, både mätt som rörelsemarginal och avkastning på sysselsatt kapital, överstiger 20 procent. Det är riktigt starkt i såväl verkstadssektorn som utanför den, men det gör prislappen högre också. P/E ligger på 22x rullande tolv månader.


Men det här är ingen analys av Epirocs, utan en om bolagets förvärv som aviserades på fredagen. Epiroc förvärvar amerikanska Stanley Black & Deckers verksamhet inom tillbehör för grävmaskiner och handhållna hydrauliska verktyg för 7,8 miljarder kronor kontant.


Jag kikade på motpartens pressmeddelande också ifall de skulle skriva något intressant där, exempelvis signaler om en minskad förtroende för verksamhetens framtid. Men jag blev positivt överraskad, Stanley Black & Decker verkar ha lite problem med skuldsättningen och sålde verksamheten för att sänka den samt för att öka fokuset på kärnverksamheten. Det är avsevärt mycket roligare att vara en aktieägare av bolaget på köpsidan än vice versa i ett sånt här fall.


Den förvärvade verksamheten har prognosticerade intäkter på 4,6-4,8 miljarder kronor i år med en ebitda-marginal på 15-19 procent. Jämförelsevis har Epiroc intäkter på 58,7 miljarder kronor rullande tolv månader och en ebitda-marginal på 26,4 procent hittills i år. Förvärvet kommer således att dra ned marginalen lite och dessvärre ser inte Epiroc några större kostnadssynergier.


Dessbättre ser Epiroc flera intäktssynergier genom korsförsäljning av den förvärvade verksamhetens produkter i Epirocs försäljningskanaler samt att det enligt Epiroc fyller några luckor i produkterbjudandet. Förhoppningsvis kan detta leda till att marginalen inte tar hela smällen, utan att fördelningen av fasta kostnader på fler produkter stöttar marginalen. Även om Epirocs vd Helena Hedblom beskrev det köpta bolaget som ett tillväxtcase, har jag svårt att se att korsförsäljningen skulle återhämta hela marginaltappet. I alla fall på kort sikt. Vd:n sa dock på en presentation av förvärvet att Epiroc ser potential för marginalen över tid.


Givet att bolagets intäkter hamnar i mitten av intervallet, dvs 4,7 miljarder kronor, skulle det ge ett P/ebitda på drygt 9-11x. Nu används aldrig det nyckeltalet (med rätta), men i och med att det var den enda informationen vi fick så får det helt enkelt duga. Motsvarande multipel för Epiroc är runt 15x. Jag tänker inte gå in för mycket på varför multipeln inte funkar, för det skulle jag kunna skriva hur mycket som helst om, men summerat exkluderas det för mycket information. Om främst avskrivningar och finansnettot inte är helt galna av någon anledning, innebär det att Epiroc inte betalade något större överpris i alla fall.


Epiroc hade i Q3 en nettoskuld på 7,6 miljarder kronor och rörelseresultatet är 13,1 miljarder rullande tolv månader. Prislappen var som skrivet 7,8 miljarder kronor, så nettoskulden dubblas i princip. Epiroc har inte de starkaste kassaflöden och kassaflödeskonversionen för fritt kassaflöde hittills i år är knappt 40 procent på grund av ökad rörelsekapitalbindning. Dock är 40 procent av 13,1 miljarder kronor 5,4 miljarder och inräknat en oförändrad utdelning på 2,1 miljarder kronor kan hela nettoskuldökningen betalas på under 2,5 år givet oförändrade siffror. Detta är även då oaktat de siffror som den förvärvade verksamheten tillför.


Sammantaget finns det en industriell logik i köpet och det betalas med kassa. Det är den bästa sortens förvärv. Marginaltappet från förvärvet lär inte vara så stort, i alla fall inte på lite längre sikt. Nettoskulden stiger på grund av att kassan minskar, men det borde Epiroc kunna lösa på ett par år. Marknaden tog också beskedet med lugn och jag ser faktiskt optimistiskt på förvärvet.