De senaste dagarna har både JP Morgan och Danske Bank säljstämplat SSAB med riktkurser under nuvarande kurs. Är det nu dags att sälja stålbolaget?


Vi kan börja med hur mycket man bör lyssna på analytikers rekommendationer. Jag lägger väldigt lite vikt på det, särskilt när det gäller köprekommendationer. En stor majoritet av alla rekommendationer är just köp och generellt brukar börsen stiga, så det är oftast säkrare för analytikerna att rekommendera köp än sälj.


Därmed är säljrekommendationer något mer intressanta, då det ändå går emot det ovan. Hur JP Morgan motiverar sin rekommendation vet jag inte, men Danske Bank hänför det till lägre stålpriser och därmed lägre vinster.


Nu har de här analytikerna suttit med sina olika modeller i Excel med en massa siffror, men utfallet av det är att den danska bankens estimatsiffror är 35 procent under konsensus. Konsensus är ett snitt av vad flera andra analytiker tycker, så Danske Bank har alltså matat in mer negativa siffror än många branschkollegor. Vet de något som ingen annan vet eller är de bara mycket mer pessimistiska?


Kommer stålmarknaden att försvagas? Säkert, och Danske Bank tror på in inbromsning på den amerikanska marknaden, som står för en fjärdedel av SSAB:s intäkter och har högst rörelsemarginal. Även om cykeln vänder ned tror jag att SSAB kan fortsätta prestera, det kanske till och med kan gynna bolaget. På grund av den enorma nettokassan finns det både förvärvs- och expansionsmöjligheter när andra bolag kan ha det kämpigt.