Tesla-vd:n Elon Musks bud på Twitter har nu accepterats av Twitters styrelse, vilket är en 180-graders sväng från Twitters sida. Styrelsen införde tidigare en åtgärd för att förhindra Elon Musk från att äga mer än 15 procent av bolaget efter att han först offentliggjort budet på drygt 44 miljarder dollar eller 54,20 dollar per aktie. Ledamöterna röstade enhälligt för åtgärden. I måndags kom däremot beskedet att styrelsen accepterar Elon Musks bud på hela bolaget och även det beslutet var enhälligt.

Det var oklart i början om hur han skulle finansiera köpet, vilket kanske var en anledning till att Twitter-styrelsen inte riktigt gillade budet. Nu är det bekräftat att han har säkrat 46,5 miljarder dollar genom lån och pengar från sin egna ficka. Mer specifikt är 25,5 miljarder dollar från skuldfinansiering och så betalar han själv 21 miljarder.

Twitter-aktien handlas en bit under 50 dollar när jag skriver det här, vilket är cirka 9 procent under budnivån. När ett bolag är under uppköp brukar aktien handlas strax under budnivån för att spegla risken i att budet inte går igenom (aktien kan också handlas över nivån ifall marknaden förväntar sig ett högre bud). Det är förståeligt att aktien handlas de drygt 9 procenten under budet, då jag kan tänka mig att marknaden ändå är fortsatt förvånad och osäker kring budet.

Efter beskedet om köpet handlades Tesla ned och dagen efter offentliggörandet föll Tesla-aktien över 10 procent. Varför? Det finns väl främst två anledningar till fallet. Elon Musk är redan vd för Tesla, SpaceX Neuralink och har ett antal andra projekt. Kommer han kunna fortsätta med sina nuvarande uppgifter på Tesla eller börjar det kanske bli för mycket? Det är det första, det andra är att han har Tesla-aktier som säkerhet för en del av lånen. Säkerheten, hans aktier i Tesla, uppgår till 60 miljarder dollar och om aktierna skulle börja sjunka kan han bli till tvingad att sälja dem eller lägga till ytterligare aktier som säkerhet. Tesla-aktierna behöver falla 43 procent innan något sånt händer, så det är ju en bra bit. Samtidigt är ju Tesla en volatil aktie. Sen går det ju att spekulera om han sålt sina aktier i Tesla för att kunna betala de 21 miljarderna ur sin egna ficka.

Varför vill han köpa Twitter då? Han lägger vikt på yttrandefrihet och hur viktigt det är och tycker väl att han skulle göra ett bättre jobb med Twitter själv. Han är ju en av de största på plattformen och använder den väldigt ofta, ibland på ett ganska frispråkigt sätt. Olika myndigheter har haft lite problem med sånt han twittrat, då det påverkat bland annat Tesla-aktien osv.

Hur som haver avser han att köpa Twitter, men bara för att styrelsen accepterat budet är det inte klart än, utan budet måste accepteras av aktieägare och myndigheter. Vi får se hur det går och vad han ändrar med plattformen. Jag är själv ingen användare av plattformen så jag har ganska dålig koll på den, men om det är värt att kasta 44 miljarder dollar på den så verkar det ju finnas förbättringspotential i alla fall.