Ju mer jag tittar på bolag och lär mig desto mer gillar jag kassaflöden och i synnerhet fria kassaflöden. Föga förvånande är jag inte särskilt imponerad av Hexatronic inom det området.
Fiberkabelbolaget fick marknadsvärdet kapat med en tredjedel i tisdags efter en vinstvarning. Det kommer även efter ett liknande ras för knappt två månader sen. En månad innan det raset så flaggade bolaget för lägre tillväxt.
Det är tufft nu med andra ord. Aktien är ned runt 85 procent i år.
Hexatronic gav inga finansiella rapporter i sin nyligen utskickade vinstvarning, utan meddelade om lägre organisk tillväxt, lägre ebita-marginaler och initierade ett besparingspaket där 8 procent av personalen får gå. Ebita-marginalen väntas bli 12-14 procent under det andra halvåret (tidigare prognos 15-17), jämfört med 15,4 procent i Q3. Marginalförsvagningar är aldrig roliga, men kanske mer skrämmande är att den organiska tillväxten väntas bli lägre än i Q3. I det kvartalet var den organiska tillväxten negativa 13 procent…
Beträffande kassaflödet var det fria kassaflödet lätt negativt i det tredje kvartalet, medan det för niomånadersperioden var lätt positivt. Detta är dock inräknat förvärv av immateriella tillgångar, då Hexatronic inte särskiljer dem i kvartalsrapporterna. En blick i årsredovisningen visar dock att den absoluta lejonparten av investeringarna under 2021 och 2022 har sällat sig till den materiella delen.
Så för i runda slängar 4 miljarder kronor går det att köpa en verksamhet som knappt genererar kassaflöden åt en. Föga förvånande är det inte särskilt attraktivt, tycker jag. Till Hexatronics försvar kan bolaget dock vara i en investeringsfas just nu där investeringar helt enkelt måste ske. Som jag förstår det har bolaget inga planer på att sluta med dessa investeringar.
Vad krävs för en vändning då? Och här gäller det att särskilja på vad som ska vändas. Om det är verksamheten eller aktien, för det behöver i ett sånt här läge inte nödvändigtvis vara samma sak. I alla fall inte på kort sikt.
Om vi börjar med aktien. Förutom att den underliggande verksamheten går lite knackigt så är även förtroendet för Hexatronic lågt just nu. När konkurrenter/sektorkollegor vittnade om svårare affärsförhållanden sa Hexatronic sig inte se något sånt alls och allt var frid och fröjd. Trots att jag inte var insatt då fick jag en dålig känsla och mina varningslampor började blinka, men jag å andra sidan varken äger eller har ägt Hexatronic. Inte heller är jag särskilt insatt nu, men det det är ändå kul att kika på bolag vars aktier har rasat.
Så för aktiens vändning, på kort sikt, krävs det att förtroendet byggs upp igen. Det skulle inte förvåna mig om vd:n får gå just i detta syfte. Större och frekventa insynsköp skulle också bidra. Hittills har en styrelseledamot och vice vd köpt aktier, men det är inga jättesummor.
Hur verksamheten ska vända har jag svårare att uttala mig om. Kostnadsbesparingsprogrammet är ett steg i rätt riktning nu när kapacitetsutnyttjandet är lägre. Ett annat problem är att kunderna har svårt att finansiera projekt där Hexatronics produkter behövs. Att Hexatronic skulle bistå sina kunder med finansiering, som exempelvis Volvo gör, lär inte hända. Främst för att det lär dra ned på marginalerna, då räntorna understiger nuvarande marginalnivå, och även för att Hexatronic inte är särskilt kapitalstarkt. Nettoskulden är 2,5 miljarder kronor (ej inräknat tilläggsköpeskillingar) och om det ska betalas med den nuvarande nivån av fria kassaflöden kommer det ta många år innan den är betald.
Hexatronic lyfter själva fram att olika statliga stödpaket är viktiga, men om en verksamhet är beroende av kontinuerliga statliga stöd känns det inte särskilt stabilt. Telekombranschen, Hexatronics kunder, är även under viss press på grund av högre ränte- och energipriser. Många case just nu har en lägre ränta som en väsentlig del av kalkylen och Hexatronic sällar sig delvis till den gruppen. Om inte kunderna har råd att köpa produkterna är det en ganska brant backe uppåt.
Det är således prispress i branschen just nu och det är väldigt opopulärt när bolags marginaler krymper. Något jag tror Hexatronic skulle gynnas av är att börja jobba hårt med att realisera synergieffekter. Bolaget har förvärvat hejvilt, men förvärv är endast värdeskapande när de båda bolagen förbättras. Lyckligtvis arbetar Hexatronic med det här, men det kan också vara långa och gradvisa processer. Inga underverk lär således ske på den fronten i närtid.
Slutligen vill jag kort kika på värderingen. P/E rullande tolv månader är 4,4x och ev/ebit är 5x. Det är väldigt lågt, men samtidigt har vinsterna sjunkit. Räknat på kassaflöden är dock en annan historia. P/FCF är betydligt högre 24x. Avkastningen på sysselsatt kapital är godkända 16,7 procent, men med sjunkande resultat och ökande sysselsatt kapital försämras fort det nyckeltalet.
Sammanfattningsvis är Hexatronic billigt sett till vinst, men betydligt dyrare räknat på kassaflöden. Som jag skrev i ingressen gillar jag starka kassaflöden och Hexatronic tillhör inte den skaran. Jag tycker inte att aktien är billig och risken är för hög för mig. Det är helt enkelt för många uppförsbackar just nu.