Jag äger inga fonder alls. De fonder jag tidigare har ägt har jag sålt av och använt likviderna för att köpa aktier. Jag har dock lekt med tanken om att köpa en ETF, men för lånade pengar.


Anledningen till mitt val är bland annat två saker: kontroll över min portfölj och inga avgifter. I dagsläget kan jag göra vad jag vill med min portfölj när jag vill (så länge börsen är öppen) och behöver därmed inte vänta tills min fondorder skickas. Vidare kan jag också bestämma exakt hur jag vill att den ska vara uppbyggd. En fondförvaltare, som också ska ha betalt för det, skulle annars välja vad jag ska äga och hur mycket av det.


För personer som inte är så insatta i aktiemarknaden är fonder helt klart vägen att gå; jag har rekommenderat och hjälpt min partner samt vänner att investera i fonder i stället för sparkonto eller enskilda aktier. Ett sparande som faktiskt ger avkastning är i en helt annan liga än en icke-avkastande sparande, särskilt vid ung ålder.


Ytterligare en anledning, och kanske den största, är att jag tycker att det är väldans kul med aktier. Allt från att analysera bolag, följa aktiekursen och bestämma om man ska minska eller öka sitt innehav, tillsammans med att följa, förstå och undersöka nyhetsflödet, är något man får göra kontinuerligt. Mitt aktiesparande har lett till att jag lärt mig otroligt mycket. Det är något jag tror att man kan gå miste om när man fondsparar, men alla har inte intresset för det heller.


Något jag däremot är lite sugen på är att köpa en ETF, eller en fond som handlas som en aktie. Jag skrev lite om det tidigare, men ett inlägg från Aktiekemisten belyste något jag inte tänkt på: Att belåna portföljen och därefter lägga in pengarna på ett sparkonto för att minimera risken. Jag själv diskuterade främst att köpa preferens- eller D-aktier, men Aktiekemistens inlägg fick mig att tänka om just angående risken. I mitt inlägg nämnde jag lite flytande att köpa EFT:en XACT Norden Högutdelande med lånade pengar, men jag tror det blir vägen framåt för att ha ett mer attraktivt risk/avkastning-förhållande.


Det är mindre volatilt än aktier, men mer volatilt än sparkonto. Det blir förmodligen mindre avkastning än aktier, men mer avkastande än sparkonto. Med lånade pengar tror jag sammantaget att det blir en bra blandning av risk och avkastning med XACT Norden Högutdelande. De senaste dagarna har jag läst på om belåning och hur mycket jag kan låna till nollränta. Om jag köper ETF:en, som har en direktavkastning på runt 4 procent, innebär det att jag kan öka mina utdelningar med ett icke försumbart belopp. Utdelningarna tänkte jag använda för att betala tillbaka lånet allt eftersom.